Slíbený přechod museli uzavřít. Pro chodce malá komplikace, pro vozíčkáře problém

Původní záměry se musely změnit během stavebních prací na křižovatce Velkomoravská – Schweitzerova. Oproti původním plánům zachovat i během stavby na této křižovatce přechody pro chodce v provozu bylo po odpojení světelné signalizace nutné zřídit náhradní přechod blíže k čerpací stanici na Velkomoravské. Protože jde o úsek čtyřproudové komunikace, kde ještě dochází k napojení vozidel přijíždějících od Brna, žádá radnice chodce i řidiče, aby v tomto místě dbali zvýšené opatrnosti a vzájemné ohleduplnosti. Rozladění dali najevo zástupci hendikepovaných občanů, pro něž je přecházení tak frekventované silnice velmi náročné.

Na tomto místě je teď náhradní přechod pro chodce | Foto: Google Maps

„Podle původně schváleného projektu měly být i během stavby pro převedení chodců v omezeném rozsahu využity přechody na opravované křižovatce. V rámci schvalovacího procesu přechodného dopravního značení nám ale bylo nařízeno tyto přechody uzavřít a zřídit provizorní mimo stavbu, s daným dopravním značením, tak jak je nyní realizováno,“ vysvětluje vedoucí odboru investic olomouckého magistrátu Marek Drešr. Provizorní přechod budou chodci využívat po celou dobu stavby, kdy bude Velkomoravskou umožněn průjezd a průchod. V druhé polovině srpna se Velkomoravská uzavře z důvodu výměny povrchů komunikace, kterou zde bude provádět Ředitelství silnic a dálnic.

„Podoba provizorního přechodu přesně vychází z požadavků orgánů stanovujících přechodné dopravní značení. Dočasná opatření v průběhu stavby vždy vyžadují zvýšenou opatrnost a pozornost. Chtěl bych proto apelovat na všechny účastníky silničního provozu, tedy řidiče, cyklisty i chodce, aby respektovali dopravní značení,“ zdůrazňuje Drešr s tím, že nejen řidiči nedodržující povolenou rychlost, ale také chodci nerespektující zákaz používání přechodů v křižovatce, se dopouštějí hazardu se zdravím. „Se stavbou už jednáme také o zlepšení vyznačení příchodu k tomuto provizornímu přechodu jak pro chodce, tak pro cyklisty.“ Dodržování předpisů budou v průběhu dočasné změny na Velkomoravské namátkově kontrolovat hlídky státní i městské policie.

Na novinku zareagoval Spolek Trend vozíčkářů Olomouc. Na svém FB profilu včera napsal: "Vážení Olomoučané s hendikepem, kteří bydlíte ve čtvrti Povel. Od včerejšího dne je uzavřen přechod směrem k Lidlu (i když podle původního plánu na městské vývěsce, měl být vždy jeden přechod průchozí), náhradní přechod je vybudován kousek od zastávky Hotelový dům, bohužel stavaři opět nemysleli na bezbariérovost. Po naší včerejší urgenci budou v ulici Kpt. Jaroše dobudovány do týdne nájezdy na chodníky, které nyní nejsou. Jelikož ale přechod ani tak nebude bezpečný, je investorem doporučeno udělat si nemalou zajížďku ke křižovatce s Rooseveltovou ulicí, což bohužel pro mnohé může být problematické..."




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty