Vzácní bažanti se stali tváří nové kampaně a současně i hrdými rodiči

Vietnamazing je název nové kampaně Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA), která se věnuje ochraně unikátní přírody Vietnamu. Jsou do ní zapojeny i zoologické zahrady z České republiky a Slovenska včetně Zoo Olomouc. Tvář této kampaně, vzácný bažant Edwardsův, má nyní v Zoo Olomouc své vůbec první mládě.

Foto: Zoo Olomouc

Cílem kampaně, která potrvá do roku 2025, je představit návštěvníkům unikátní biologickou rozmanitost vietnamské přírody a význam zoologických zahrad při záchraně ohrožených druhů. Vietnamská příroda se vyznačuje velkým množstvích endemických druhů, tzn. že se nevyskytují nikde jinde na světě. Proto je třeba tyto unikáty chránit před úplným vymizením z planety. Jedním z nich a současně tváří kampaně je bažant Edwardsův.

„Od dnešního dne lze pár těchto zvířat obdivovat v jedné z voliér na tzv. „vrstevnicové cestě“. Přirozeně se vyskytuje pouze v lesích centrálního Vietnamu. Ve volné přírodě ale nebyl spatřen od roku 2000. V přírodě může být v tuto chvíli již vyhuben a na planetě přežívá pouze díky úsilí zoologických zahrad a soukromých chovatelů. O to větší máme radost z prvního mláděte odchovaného v Zoo Olomouc,“ uvádí kurátor ptáků MVDr. Jan Kirner.

Hned první hnízdění přineslo úspěch

"Právě z důvodu ohroženosti tohoto druhu jsme se v minulém roce rozhodli pro jeho chov. Pár bažantů jsme dovezli ze Zoo Praha, která také koordinuje jeho záchovný program (EEP) na evropské úrovni. Oba naši rodiče jsou odchovaní přirozeně, což je u hrabavých ptáků velká výhoda," říká mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Bylo to ostatně zúročeno i při jejich prvním hnízdění v letošním roce, kdy bez problémů sami vyseděli potomstvo. Mládě je teď už dostatečně velké, a tak se chovatelé rozhodli pro prezentaci tohoto vzácného druhu veřejnosti.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1