Blíží se další uzavírka, zkomplikuje cesty na Šternberk. Oprava Velkomoravské pokračuje

Ředitelství silnic a dálnic dnes začalo opravovat Chválkovickou ulici. Ve směru na Šternberk vyměňují povrch silnice. Dva týdny tudy řidiči projedou zatím bez omezení, od 9. září se však směr z Olomouce na Šternberk zcela uzavře a řidiči budou muset až do druhé poloviny listopadu využívat jednosměrnou objížďku přes Bystrovany, Droždín, Samotišky a Tovéř. Směr ze Šternberka povede řidiče po Chválkovické. Radnice využije uzavírky ŘSD a provede zde na svém majetku opravy a přípravné práce pro investiční akce plánované na příští rok.

Ve Chválkovické ulici opravuje ŘSD silnici, město se přidá se svými akcemi | Foto: ŘSD ČR

V rámci uzavírky město opraví například autobusovou zastávku Chválkovice-Epava ve směru do centra a zřejmě také povrch vozovky v Železniční ulici v úseku mezi Chválkovickou a ulicí Na Zákopě. „Existuje jakýsi zásobník projektů, do kterého saháme právě v těchto případech, kdy máme ušetřené finance z dobře vysoutěžených předchozích oprav komunikací, takže můžeme do lokality stavby jiného investora směřovat také naše práce a zbytečně neprotahovat uzavírky,“ vysvětluje náměstkyně primátora města Olomouce pro dopravu Miroslava Ferancová. „V případě opravy Železniční ulice teď čekáme na nacenění prací stavební firmou,“ dodává.


Koordinace probíhá také ve vztahu k investičním akcím, které má město ve Chválkovicích teprve v plánu. To se týká třeba přestavby zastávky Chválkovice-Epava ve směru na Šternberk, jejíž součástí bude cyklostezka a přechod pro chodce. „Stavební firma proto teď v rámci uzavírky ŘSD provede také přípravné práce zejména na obrubnících, tak aby se v rámci naší stavby už potom nemuselo sahat do opravených částí,“ vysvětluje investiční náměstek primátora Miloslav Tichý. Termín realizace zatím není zcela jasný, aktuálně probíhá výběrové řízení na zhotovitele.

Další na příští rok připravovanou akcí je stavba nového přechodu pro chodce a přejezdu pro cyklisty u parkoviště u in-line stezky. ŘSD proto letos toto místo vynechá a město jej v příštím roce dokončí v rámci stavby přechodu.

Změny oprav Velkomoravské: uzavře se křižovatka s Rooseveltovou

Aktuálně nejdůležitější práce a uzavírky v Olomouci se týkají Velkomoravské ulice. Práce na výměně povrchu komunikace, které tady provádí rovněž Ředitelství silnic a dálnic, se od pondělí posunují na křižovatku s Rooseveltovou. Ačkoli na rekonstrukci Schweitzerovy ulice probíhají ještě dokončovací práce, právě kvůli uzavírce křižovatky Velkomoravská – Rooseveltova je Schweitzerova ulice už od pondělí průjezdná.

Obsluhovány už budou také autobusové zastávky Povel-škola. Linky MHD, které standardně jezdí Rooseveltovou ulicí, budou přetrasovány následovně (zdroj DPMO):

  • V pondělí 26.8.2024 a v úterý 27.8.2024 bude prováděna oprava jízdních pruhů komunikace od křižovatky s ulicí Rooseveltova směrem ke křižovatce s ulicí Švýcarské nábřeží. Pro linky č. 10, 26, 51 a 52 bude zastávka Velkomoravská směr Hlavní nádraží přemístěna před křižovatku s ulicí Rooseveltova cca 180 m zpět k přenosnému označníku. Ve směru od křižovatky s ulicí Švýcarské nábřeží po křižovatku s ulicí Rooseveltova bude autobusový provoz veden bez omezení.
  • Ve středu 28.8.2024 a ve čtvrtek 29.8.2024 bude prováděna oprava jízdních pruhů od křižovatky s ulicí Švýcarské nábřeží směrem ke křižovatce s ulicí Rooseveltova. Zastávka Velkomoravská v obou směrech bude obsluhována již bez omezení. Ve směru od křižovatky s ulicí Rooseveltova po křižovatku s ulicí Švýcarské nábřeží bude autobusový provoz veden bez omezení.

Se začátkem školního roku už by měly být všechny zmíněné ulice bez omezení průjezdné – Schweitzerova, Rooseveltova i Velkomoravská.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj