Svatováclavské posvícení přiveze do Vídně reprezentaci olomoucké kultury

Letos slaví Olomouc Rakouskou sezonu. Jejím diplomatickým vrcholem bude nyní Svatováclavské posvícení ve Vídni. Odehraje se 25. září na české ambasádě za účasti velvyslance České republiky v Rakousku Jiřího Šitlera.

Zahájení Rakouské sezony v Olomouci | Foto: Jakub Čermák

„Nejen, že připomeneme naše město a jeho vazby na Rakousko, ale představíme i regionální produkty, olomouckou univerzitu, Muzeum umění nebo Pevnost poznání,“ vyjmenoval z programu primátor Miroslav Žbánek. Právě Olomoucký kraj, Univerzita Palackého a Muzeum umění jsou partnery prezentace Olomouce na půdě velvyslanectví. „Představení Olomouce na ambasádě je vyvrcholením letošní Rakouské sezóny v Olomouci, kterou se snažíme Olomoučanům i návštěvníkům města nejrůznějšími akcemi přiblížit rakouskou kulturu, gastronomii i spojitosti, které s naším sousedním státem jako město máme. Na Rakousko u nás existují stovky propojek,“ dodává primátor.

Posvícení orámuje živá hudba, kroje i výstava olomouckých fotografů. Hosté budou moci ochutnat mimo jiné třeba také tvarůžkové speciality či levandulový likér, vyzkouší si rýžování zlata nebo zhlédnou vystoupení Hanáků, prezentaci Svatováclavského návrší a Středoevropského fóra. Vystoupí hudebníci Moravské filharmonie Olomouc i král olomouckého majálesu Michal Horák. Květinovou výzdobu zajistí Výstaviště Flora Olomouc. Součástí společenského dne na ambasádě bude také setkání absolventů Univerzity Palackého Olomouc.

Celá akce proběhne ve spolupráci s Českým centrem ve Vídni a centrálou CzechTourismus. Budou přítomny významné osobnosti vídeňské scény, zástupci krajanských spolků, zástupci města Vídně a měst Insbruck a Wiener Neustadt.

Rakouská sezona ale bude pokračovat v Olomouci až do konce kalendářního roku. Řadí se do ní například koncert vídeňského klavírního tria bratří Eggnerů 22. září, projekce Formanova filmu Amadeus v Metropolu 12. října. Na konci listopadu se v Redutě uskuteční koncert, který představí skvosty rakouské hudby, a v prosinci to budou Vánoce s Mahlerem a Mozartem.

Velvyslanectví České republiky v Rakousku | Foto: https://mzv.gov.cz/vienna



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj