Na devátý pokus vyšla aukce úspěšně. Stát prodává Hanácká kasárna jen za 89 milionů

Velký komplex v historickém centru Olomouce brzy změní majitele. Hanácká kasárna, která stát jako zbytný majetek po armádě zkoušel prodat, v deváté elektronické aukci konečně našly kupce. O objekt se dříve zajímal Olomoucký kraj, město Olomouc i Univerzita Palackého, od svých záměrů ale nakonec tito zájemci ustoupili. Novým majitelem by se měla stát olomoucká developerská skupina REDSTONE.

Hanácká kasárna získá soukromý vlastník a chystá jejich oživení | Ilustrační foto: Blanka Martinovská / olomouc.eu

Už od roku 2013 se řeší, co bude s jednou z největších budov v centru Olomouce. Hanácká kasárna, která vyplňují celý prostor mezi ulicemi 1. máje, Koželužská, Hanáckého pluku a Pekární, už jedenáct let neslouží armádě. Památkově chráněný objekt převzal ÚZSVM na základě usnesení vlády v roce 2017 od Ministerstva obrany. V roce 2020 vláda schválila jeho prodej. O její využití se zajímaly různé úřady, ale vždy to skončilo opadnutím zájmu. Dnes se konala už devátá elektronická aukce, a jeden ze zájemců tentokrát konečně učinil příhoz, takže budovu s největší pravděpodobností získá. 

Úřad ale ještě vyzve město Olomouc, Olomoucký kraj a Univerzitu Palackého, zda někdo z nich chce dorovnat nabídnutou cenu. Pokud nikdo z nich do 30 dní na nabídku nezareaguje, podepíše ÚZSVM smlouvu s právnickou osobou, která je vítězem dnešní aukce. 


K účasti v aukci se během dneška přihlásila developerská olomoucká skupina REDSTONE Richarda Morávka. Její mluvčí Petr Hlávka uvedl: "Jsme si vědomi významu budovy Hanáckých kasáren, její velikosti i strategické polohy  v centru města Olomouce. Zároveň jsme považujeme za důležité, aby vlastníkem budovy byl olomoucký subjekt se znalostí místního prostředí a vztahem k městu. Dlouhodobě se o možném dalším využití kasáren diskutuje. Do diskuze se v minulosti zapojilo město, kraj i univerzita. Jsme připraveni hledat optimální využití potenciálu budovy a spolupracovat přitom s nejlepšími architekty. Zároveň jsme otevřeni jednání např. s městem, krajem a univerzitou o možné spolupráci na tomto záměru." 

Objekt dnes není v dobrém technickém stavu, s čímž bude muset nový vlastník počítat. Určitě má před sebou nutné rozsáhlé investice. V tomto směru je určitě pro kupce výhodou, že postupně klesala cena nabízeného komplexu. První aukce nabízela dům za 262 milionů, následně za 249 milionů, letos v dubnu klesla vyvolávací cena na 248 milionů, v květnu na 199 milionů, v červnu na 149 milionů a v červenci na 111 milionů korun. 

Rozlehlá čtyřkřídlá budova Hanáckých kasáren byla vybudována na přelomu 30. a 40. let 19. století na místě starších klášterních objektů. Stavba je významným urbanistickým prvkem města a ukázkou klasicistního vojenského stavitelství s ojedinělou stavební i armádní historií. Armáda v ní působila 170 let, za tu dobu zde sloužila řada osobností, například slavný generál Josef Šnejdárek, a v dobách habsburské monarchie také významný maďarský matematik a zakladatel neeukleidovské geometrie János Bolyai.  


Foto: Blanka Martinovská / olomouc.eu






INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj