Co s bývalou Jednotou v centru Olomouce? Chystá se radikální přestavba domu na třídě Svobody

Od roku 1974 stojí na třídě Svobody, vtěsnaná mezi objekty Moravského divadla a velkého secesního činžovního domu, budova Jednoty. Stylově se sem nehodí, stavba v duchu 60. až 70. let působí na tak významném frekventovaném místě dost nepatřičně. Brzy se má zásadně proměnit. V jakém směru se změní?

Vizualizace: atelier - r

První dostupné vizualizace ukazují, že by na místě bývalého administrativního sídla Jednoty Olomouc stál obytný dům s komerčním přízemím. Změna využití z administrativy na bydlení by také zásadně měnila vzhled domu. Prosklené stěny se pro bydlení příliš nehodí, takže by se vzhled domu proměnil velmi výrazně. Za návrhem stojí architektonické studio ateliér – r v čele s renomovaným autorem Miroslavem Pospíšilem, autorem mnoha nových či přestavěných budov v Olomouci.

Úprava se nemá týkat jen samotného objektu někdejší Jednoty, ale i jejího okolí. To je dobrá zpráva zvláště pro Divadelní uličku, která se v 70 letech změnila v nevzhledný zadní trakt s místem pro zásobování a popelnicemi. „Pokoušíme se společně s investorem zkultivovat prostor kolem bývalé Jednoty a pozitivně změnit atmosféru přilehlého veřejného prostoru,“ říká Miroslav Pospíšil. Vizualizace naznačují, že i Švédská ulice by působila výrazně jiným dojmem než dnes, kdy ji právě bývalá Jednota hyzdí.

Jak sám Miroslav Pospíšil upozorňuje, jedná se zatím jen o studii, na které si architekt a zástupce investora ověřují názory všech, kteří ke konverzi budovy mají co říci. Studii už představili například radě města nebo památkářům.

„Co se týká změny vzhledu domu, podstatnou skutečností návrhu je objemové zachování současné hmoty. Původní hmotu stavby již zachovat nelze, protože byla v průběhu času změněna díky povoleným dílčím zásahům. Změna vnějšího vzhledu objektu reaguje na změnu jeho funkce,“ vysvětluje Miroslav Pospíšil. V prvním obytném patře by měly být levnější a menší studentské byty, v horních patrech dražší byty. Nové byty na tomto místě znamenají také šanci více zalidnit centrum města, které trpí tím, že v mnoha domech jsou místo bytů kanceláře. V přízemí objektu budou zachovány komerční prodejny a v nejvyšším podlaží je navržena restaurace s terasou na střeše. 

Zveřejněné vizualizace nejsou definitivní. Dům v budoucnu může, ale taky nemusí takto vypadat. Jisté je spíš jen to, že se podoba stavby podstatně změní. „Aktuálně dostupné vizualizace jsou pouze jednou z mnoha rozpracovaných variant, takže finální podoba vzhledu stavby zatím není určena,“ dodává architekt Pospíšil.

Původní budovu si nechala v letech 1969 až 1974 postavit podle návrhu architektů Polesného a Kačírka Jednota Litovel pro olomoucké správní centrum, v přízemí byla oblíbená prodejna a v patře proslulá restaurace s velkou terasou (archivní snímek vpravo). Právě tato terasa byla později zrušena a uzavřena prosklenými stěnami, dnes je za ní restaurace Sunrise s vietnamskou kuchyní. Před tímto velkým objektem zde stávaly podstatně nižší a menší měšťanské domy, které původně přiléhaly k západní straně městských hradeb. Třída Svobody zde na místě hradebního pásu vznikala až po zrušení pevnosti v 90. letech 19. století, v této době podél ní začaly vyrůstat monumentální budovy jako právě secesní činžák s obchodní pasáží vedle Jednoty, justiční palác, sídlo univerzitní knihovny, zadní trakt divadla, evangelický červený kostel a další. Objekt Jednoty byl spolu s nedalekou budovou Spořitelny poslední z výrazných novostaveb na této třídě.


Současná podoba Jednoty se liší od původního projektu. Příliš půvabná stavba to není... / Repro: Realitní kancelář Zvonek

Před Jednotou zde stávaly nízké historické domky.  / Repro: archiv Reje

Studie konverze budovy / Vizualizace: atelier - r

Studie konverze budovy / Vizualizace: atelier - r

Studie konverze budovy a jejího okolí / Vizualizace: atelier - r

Studie konverze budovy a jejího okolí / Vizualizace: atelier - r



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty