Meteorologové varují, povodně na Moravě prý mohou být hrozivé. Radnice proto svolává jednání

O půlnoci začne platit výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před extrémními dešťovými srážkami a před hrozbou stoupání hladin řek a povodní. Olomoucká radnice na čtvrteční ráno svolává jednání povodňové komise.

Čekají teď protipovodňová opatření v centru Olomouce ostré zkoušky? | Foto: olomouc.eu

Dle varování meteorologů hrozí v příštích čtyřech dnech v Jeseníkách i na Olomoucku extrémní deště se souhrnnými srážkami až 250 milimetrů, v horských okresech Jeseník a Šumperk i nad 300 milimetrů. "V důsledku vydatných srážek očekáváme od pátečního večera výrazné vzestupy hladin vodních toků. Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA," varují ČHMI občany.  

"Kvůli nepříznivým prognózám ve vývoji počasí a očekávanému silnému dešti zasedne ve čtvrtek ráno povodňová komise města Olomouce, aby vyhodnotila dostupné informace a přijala opatření ke zvládnutí případné krizové situace. Olomoučany budeme o výsledku jednání informovat," uvedla tisková mluvčí Jana Doleželová.

„Scénáře a předpovědi vypadají hrozivě, ale zatím opravdu nedokážeme říct, jak bude víkend v Olomouci vypadat. Odhadovat můžeme zhruba s předstihem dvou dnů, ale dokud nezačne pršet v Jeseníkách, bylo by to jen hádání. Ve chvíli, kdy se zkomplikuje situace no vodních tocích v Jeseníkách, budeme mít s předstihem dvanácti až osmnácti hodin poměrně jasnou představu o tom, co hrozí Olomouci,“ vysvětluje vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr. „Povodňovou komisi svoláváme i proto, aby se všechny složky zapojené do případného krizového scénáře navzájem informovaly o své připravenosti a o dalších krocích,“ dodává.

V souladu s povodňovými plány už nyní probíhají přípravy městských společností a organizací, například kontrola kanalizace, vpustí, aktivace pracovních pohotovostí, příprava protipovodňového materiálu i příprava techniky a aktivace hasičských jednotek.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj