Hasiči jsou připraveni, povodňová komise je v pohotovosti, radnice uzavírá olomouckou náplavku

Všechna preventivní opatření spouští olomoucká radnice. Dnes ráno jednala povodňová komise o urgentních výstrahách Českého hydrometeorologického ústavu. Na Olomoucku má do neděle napršet až 250 milimetrů srážek, v Jeseníkách i nad 300 milimetrů. Případná povodeň by dorazila nejdříve v sobotu, spíše ale až v neděli. Od pátečního večera má navíc foukat i silný vítr.

Olomoucká náplavka bude uzavřena | Foto: olomouc.eu

„Ve středu ráno zasedala povodňová komise statutárního města Olomouce, kde jsme si společně se všemi zapojenými složkami a organizacemi města sdělili informace o připravenosti jednotlivých úseků na případný krizový scénář. V tuto chvíli jsou aktivované povodňové plány města. O to stejné, tedy o revizi povodňových plánů a jejich aktivaci a o personální zajištění, žádáme také všechny firmy, které se nacházejí v záplavových oblastech. Podle předpovědí by se případná povodeň neměla v Olomouci projevit dříve než v průběhu soboty nebo neděle. Máme tedy ještě poměrně dost času se na vodu připravit a zajistit majetek,“ řekl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

Aktuálně probíhají následující přípravy na krizový scénář:

  • Ve středu 11. září vydal odbor ochrany olomouckého magistrátu pokyn hasičským jednotkám k zajištění pohotovosti a kontroly techniky.
  • Jsou připraveny zásoby písku i pytlů a mobilní hráze, které může město případně využít k zajištění kolektivní ochrany.
  • Bude uzavřena náplavka.
  • Nastane-li krizový scénář, budou připraveny plochy pro možnost přeparkování vozidel ze záplavových oblastí.
  • Kontroluje se propustnost a průchodnost dešťových a kanalizačních vpustí.
  • DPMO posílí na víkend pohotovostní službu kvůli případné potřebě přemístění vozidel MHD nebo jejich využití pro případnou evakuaci.
  • Povodí Moravy ze staveb odstraňuje techniku a naopak připravuje mechanizaci pro zajištění propustnosti vodních toků, probíhá dočišťování menších vodních toků.
  • Kvůli hlášenému silnému větru bude odbor městské zeleně monitorovat také situaci v parcích a v případě hrozícího nebezpečí v součinnosti s městskou policií omezí vstup do parků.
  • Bude aktivována krizová linka.

„Scénáře v tuto chvíli optimistické nejsou, určitě je třeba obezřetnosti, ale zároveň zatím není důvod k panice. Vše závisí na tom, jak se bude vyvíjet počasí a jaké množství srážek spadne na naší straně Jeseníků. Přesnější informace nám budou známy až v průběhu soboty, kdy už bude patrné, jaká situace bude panovat v oblasti Jeseníků. Teprve potom můžeme poměrně přesně odhadovat, co nás čeká v Olomouci. V takovém případě ještě stále máme více než 18 hodin na to, abychom se na příchod povodně připravili. Z tohoto důvodu zasedne v sobotu dopoledne povodňová komise, která bude rozhodovat o případné evakuaci obyvatel, vozidel a materiálu. Proto žádáme občany, aby na tuto skutečnost byli připraveni a aby dokázali zavčas na doporučení a nařízení povodňové komise reagovat. Samozřejmě mohou nastat i bleskové povodně z přívalových dešťů, ale ty předvídat nedokážeme, proto apelujeme na občany i na firmy, aby se na možný krizový scénář připravili,“ vyzývá vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr.

„Město Olomouc se pochopitelně na možnost povodňových stavů připravuje a všechny mechanismy včetně způsobu provedení drží v pohotovosti,“ ujišťuje primátor Žbánek.

Doporučení pro občany:

  • Zamyslet se nad tím, jak postupovat, pokud nastane krizový scénář.
  • V níže položených lokalitách se připravit na možný příchod povodně.
  • Zajistit majetek zejména ze sklepních a přízemních prostor.
  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, hrozí snížená viditelnost, riziko aquaplaningu.
  • Při déletrvajícím dešti může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo podemletí, případně k sesuvům půdy.
  • Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací – voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.
  • Parkovat vozidla na výše položených místech.
  • Je nezbytně nutné se vyvarovat veškerých aktivit v korytě vodních toků a v případně zaplavených územích.
  • V případě povodně se vyhnout kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami - mohou být kontaminovány.

Množství vody ve vodních tocích, vývoj počasí a meteorologické situace můžete sledovat na stránkách Povodí Moravy www.pmo.cz a stránkách Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz.

Pořadatelé ruší nebo odkládají akce

Na základě vysokého rizika potíží předem avizovali pořadatelé odložení nebo úplné zrušení mnoha kulturních a společenských akcí. Zcela zrušen je letošní ročník festivalu Jak chutná Lošov a akce Náplavka žije. Z Lošova zvou alespoň na Lošovské vinobraní, které bude 23. listopadu. Tvarůžkové dožínky v Lošticích jsou odloženy na 28. září, Novosadské slavnosti na 20. září, Long Story Short Food Fest se bude konat v náhradním termínu 21. září a designové trhy na Dolním náměstí s názvem MINT Market se odehrají až 21. září. 



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj