Hasiči připravili velké zásoby pytlů s pískem. Jsou připravení maximálně zabránit pohromám

Profesionálové z Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje připravují na všech svých územních odborech ve spolupráci s místními dobrovolnými jednotkami zásoby pytlů s pískem. Budou sloužit pro případné nasazení při zásazích v nejvíce ohrožených oblastech. Písek pro naplnění pytlů teď nabízí veřejnosti Technické služby města Olomouce.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Ve Vikýřovicích využíváme pro přípravu pytlů protipovodňovou soupravu s kontejnerem, která je schopná během hodiny poloautomaticky naplnit až 800 pytlů s pískem," říká mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová. Do příprav jsou zapojeny desítky profesionálních i dobrovolných hasičů. "Během dopoledne jsme prověřili akceschopnost našich velkokapacitních čerpadel, která by byla případně nasazena v nejvíce ohrožených oblastech kraje," dodala mluvčí hasičů.

Už během středy bylo rozhodnuto o navýšení početních stavů na jednotlivých stanicích i na krajském operačním a informačním středisku. Hasiči jsou v kontaktu s vedením kraje v rámci povodňové komise kraje, komunikují s jednotlivými samosprávami i povodňovými komisemi ORP.

Foto: HZS Olomouckého kraje

"Pokračujeme ve spolupráci se starosty a s jednotkami sboru dobrovolných hasičů ohledně monitoringu situace a přípravy na případné povodně v daných lokalitách. Na základě jednání s dotčenými orgány doporučujeme starostům obcí podél toků, aby z jejich blízkosti odstranili překážky – stroje, automobily, vytěžený materiál a další vybavení – a zároveň provedli další nutná technická opatření k zabránění možných škod. Situaci se všemi dotčenými orgány samozřejmě sledujeme a spolupracujeme s ČHMÚ, s Povodím Moravy a s Povodím Odry," doplnila Lucie Balážová.

Pokud by chtěl někdo z Olomoučanů pytle z pískem, může využít nabídku Technických služeb města Olomouce. V areálu technických služeb v Libušině ulici si od pátečního poledne můžete naplnit pytle připraveným pískem. Pytle je třeba mít vlastní, na místě bude k dispozici písek a plničky. Písek pro ochranu před případnými povodněmi či přívalovými dešti zde bude připravený pro obyvatele města s trvalým pobytem v Olomouci, bude tedy třeba se prokázat občanským průkazem.

Vlastní pytle si můžete zdarma naplnit v areálu technických služeb v Libušině ulici v následujících časech:

  • Pátek: 12 – 19 hodin
  • Sobota: 7 – 19 hodin
  • Neděle: 7 – 19 hodin

Adresa provozovny: Libušina 103, Olomouc - Bělidla 

Foto: Statutární město Olomouc



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj