Podle radnice teď hrozí záplavy především v Chomoutově. Situace se ale může měnit

Podle nových prognóz by se situace v Olomouci měla podobat roku 2006. Protipovodňová ochrana města situaci unese, rozlití vody do krajiny hrozí v tuto chvíli pouze v Chomoutově. Voda ohrozí také některé zahrádkářské osady a není vyloučeno, že zaplaví sklepy i v jiných částech města. Celkově by mělo jít o zhruba padesátiletou vodu. Radnice také spouští bezplatnou povodňovou linku 800 606 800.

Největší riziko teď platí pro Chomoutov | Foto: olomouc.eu

Nejvíce zasaženou oblastí bude podle momentálních prognóz městská část Chomoutov. Právě tam teď směřuje hlavní protipovodňová ochrana, včetně pytlů s pískem. Obyvatelé Chomoutova by se měli zaměřit především na ochranu majetku v podzemních prostorech domů a zvážit i přeparkování vozidel. Totéž se týká i zahrádkářské oblasti nad Černovírem. Riziko zatopení sklepů a suterénů však hrozí ve všech městských částech.

„Nikdo nemáme křišťálovou kouli, takže jde samozřejmě pouze o prognózy, které budeme postupně zpřesňovat okamžitě, jakmile budeme vědět víc. Rozhodující bude sobota, kdy má spadnout nejvíce srážek. V sobotu ráno znovu zasedne protipovodňová komise a opět budeme o výsledku jednání veřejnost informovat,“ varoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek.


První stupeň v sobotu, třetí v neděli

Stávající deště nadále ovlivňují výšku hladiny řeky Moravy. Za posledních 24 hodin spadlo v Jeseníkách přibližně 50 mm srážek, na zbytku sledovaného území pak cca 40 mm srážek. Srážkoměry v Javorníku, Vidnavě a Jeseníku ukazují hodnoty okolo 50 mm srážek, povrchová voda z této oblasti ztéká do toků Javornický potok, Vidnava a Bělá, které dále odtékají na polské území.

Hladiny vodních toků ve sledovaném regionu jsou převážně mírně rozkolísané. Během dnešního dne očekáváme zpočátku pozvolné vzestupy hladin vodních toků. Výrazné vzestupy pak očekáváme především v sobotu, kdy budou hladiny vodních toků stoupat nad hranici stupňů povodňové aktivity. Na většině území se předpokládá, dle stávajících modelů, překročení třetího stupně povodňové aktivity. Na Jesenicku v profilu Šumperk na toku Desná bude překročen třetí stupeň povodňové aktivity v noci ze soboty na neděli. „Na řece Moravě v profilu Moravičany bude první stupeň povodňové aktivity překročen v sobotu okolo poledne, třetí stupeň povodňové aktivity pak nedříve v sobotu ve večerních hodinách. V Olomouci očekáváme dosažení prvního stupně povodňové aktivity nejdříve v sobotních odpoledních hodinách a podle stávajícího modelu by měl třetí stupeň povodňové aktivity nastat v neděli v brzkých ranních hodinách,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr.

Podle odborníků by třetí stupeň povodňové aktivity neměl v Olomouci představovat významné riziko, pouze může docházet k lokálnímu zaplavování níže položených sklepů či suterénních prostor. „Podle aktuálního modelu by mělo v Olomouci dojít ke kulminaci na úrovni vodní hladiny asi pět metrů v profilu Nové Sady, což by díky aktuální úrovni protipovodňových opatření v Olomouci mělo město snad zvládnout bez vážných dopadů. Upozorňujeme však, že se situace může průběžně měnit, rozhodne, až jaký úhrn srážek naprší do sobotního rána,“ říká primátor Miroslav Žbánek.

Očekává se i silný vítr

V prostoru olomoucké náplavky probíhá demontáž mobiliáře a chystá se její uzavření. Pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z odboru dopravy jsou v pohotovosti a sledují další kritická místa jako třeba myší díru v městské části Bělidla a níže položené cyklostezky. Příští jednání povodňové komise města a ORP Olomouc je stanoveno na sobotu v 10 hodin, Zástupci povodňové komise města zhodnotí aktuální situaci a predikci vývoje na vodních tocích a vydají odpovídající doporučení pro občany města.

Očekává se silný severní až severozápadní vítr s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu a severovýchodě území kolem 30 m/s (kolem 110 km/h). Je možné poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce. Situace bude průběžně upřesňována. Aktuální i očekávaný vývoj situace v Olomouci sledujte na webu a sociálních sítích města. Bližší informace o situaci na vodních tocích najdete na webu Povodí Moravy, vývoj počasí můžete sledovat na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Od pátečních 14 hodin je k dispozici rovněž bezplatná povodňová infolinka. Na telefonním čísle 800 606 800 můžete každý den, včetně víkendu, od 7 do 21 hodin získat veškeré důležité informace.



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj