Na Jesenicku je už pozdě. Domy jsou pod vodou. Šumperk se drží

Mimořádně špatná situace je od sobotního večera na Jesenicku. Řeka Bělá tam pustoší vše, co jí přijde do cesty. Vody je už tolik, že problémy má i těžká záchranářská technika. Kvůli silném větru a dešti nemůže do vzduchu ani vrtulník. Kritická je situace přímo v Jeseníku. Řadu míst odřízla voda od světa.

Záchranáři pobízí obyvatele zatopených domů k evakuaci. Foto: izs

„Momentálně řešíme pomoc od armády. Všechno je pod vodou. Nikam se nedostaneme. Voda bere i auta, problémy má těžká technika, hasiči už nemají šanci lidem, co teď žádají o evakuaci, pomoci. Obyvatelé, co tu možnost mají, se museli uchýlit do vyšších pater,“ řekla Novinkám v neděli před půl osmou jesenická starostka Zdeňka Blišťanová. 

Zoufalá je situace také v Bělé pod Pradědem a v České Vsi. Voda odnesla silnice, doprava nefunguje, nejde elektřina. A prší. Voda má kulminovat kolem dnešního poledne.

Evakuační centra jsou připravena

Šumperku se zatím povodeň ve větší míře vyhnula. Kritická situace je v Hanušovicích a Rudě nad Moravou. Velké problémy způsobuje řeka Desná, kritická situace je v Loučné nad Desnou. Řeka se vylila z koryta také ve Velkých Losinách a v Rapotíně, kde přestala téct pitná voda. V obcích komlikují práci také výpadky elektřiny.   

V samotném Šumperku jsou připravena a plně zařízena tři evakuační centra.






INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj