Vrátilo se to. Na Jesenicku udeřily povodně ze sedmadevadesátého. Olomouc na vodu teprve čeká

Jesenický okres patří mezi nejpostiženější místo Olomouckého kraje. Povodně, které se tímto regionem prohnaly během uplynulého víkendu, v mnohém připomínaly katastrofu z roku 1997 a často ji i předčily.

Na Jesenicku jsou zaplavené obce i města. Foto: izs

„Došlo k pádu prvních domů, přesná čísla nemáme, ale je jich kolem deseti,“ uvedla Zdeňka Blišťanová, starostka Jeseníku. 

Nejdramatičtější byla situace v sobotu na řece Bělá. Ta se rozvodnila tak, že se zatopila většinu měst a obcí v okolí. Voda se dostala i do centra Jeseníku. Kromě popadaných domů je místy zcela zničená infrastruktura – cesty, mosty, elektrické vedení.

Záchrana na poslední chvíli

Záchranáři evakuovali během víkendu stovky lidí po celém Jesenicku. Někteří z nich nařízenou evakuaci odmítli, a na poslední chvíli je musely z rozbouřeného živlu vyzvedávat vojenské vrtulníky.

Pokud jde o Olomouc, v pondělí platí na řece Moravě II. stupeň povodňové aktivity, během noci z pondělka na úterý by měla hladina překročit třetí stupeň a kulminovat má v noci na středu. Stále platí prognóza, že v Olomouci voda nedosáhne stejné výšky jako v roce 1997, situace by měla připomínat spíše povodně z roku 2006. Na vodu se připravuje městská část Chomoutov, kde hasiči postavili mobilní hráze.  

Velké problémy mají už dnes v Litovli, kde se Morava rozlila a zaplavila ulice. 

Autobusová doprava je značně omezená

Mnohé obce jsou aktuálně zcela odříznuté od světa – po zatopených silnicích se nedá projet, nejezdí ani vlaky. Krajský úřad dnes ráno informoval o stavu autobusové dopravy. Je silně ovlivněná dramatickou situací na severu kraje, nicméně omezení se dnes dotýkají už i střední Moravy, konkrétně některých spojů na Litovelsku.

Na Jesenicku nevyjedou dnes, tj. v pondělí 16. 9. 2024, žádné spoje.

Na Šumpersku pouze tam, kam se v důsledku velké vody a uzavřených komunikací dostanou.

Na Litovelsku jsou až do odvolání upraveny jízdní řády těchto autobusových linek:

  • Linka 307 Litovel - Nové Zámky - Bílá Lhota - ZRUŠENO
  • Linky 302, 303, 308, 310, 311, 312, 313 - omezení spojů dle aktuální povodňové situace

Na dalším území kraje budou autobusové a vlakové spoje vypraveny podle jízdních řádů, nicméně i tam se může situace postupně měnit. Pro podrobné informace ve veřejné dopravě sledujte web www.kidsok.cz. Tam by měly být pravidelně zveřejňovány nejaktuálnější informace o spojích, které jsou zrušené.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj