Řeka Morava si pospíšila, v Olomouci platí třetí stupeň a voda bude kulminovat už dnes!

Hladina Moravy v Olomouci překročila dnes odpoledne na Nových Sadech výšku 430 centimetrů. Primátor Miroslav Žbánek proto vyhlásil 3. stupeň povodňové aktivity. Podle současných odhadů by Morava na Nových Sadech měla kulminovat dnes večer, ještě dnes ráno přitom prognózy říkaly, že to bude až o den později.

V Chomoutově i na Nových Sadech se už voda vylila z břehů. | Foto: Radka Štědrá/ olomouc.eu

Hladinu vody zvýšil rychlý povrchový odtok. V oblasti Litovle a Střeně již dochází k poklesu hladiny řeky Moravy a na profilu Hynkov v tuto chvíli probíhá kulminace.

„V Chomoutově očekáváme dotok na kulminační úrovni bez výrazného nárůstu hladiny,“ řekl tajemník povodňové komise Jan Langr.

Voda postoupila od Litovelského Pomoraví blíž k Chomoutovu během odpoledne. Morava se vylila z obou stran a uzavřela silnici vedoucí do Štěpánova. „Řidiči by měli využívat pouze stanovených objízdných tras,“ zdůraznil primátor Žbánek.

Už dopoledne byla uzavřena kvůli stoupající hladině řeky Moravy ulice U Rybářských stavů. Na Nových Sadech je nyní voda vylitá na levém břehu v polích a uzavřela Keplerovu ulici a komunikaci číslo 570 spojující Nové Sady s Holicí. Hasiči tam preventivně zpevňují hráz na pravém břehu Moravy, kde nyní probíhá stavba další etapy protipovodňových opatření.

Podle předpokladů se v níže položeném území objevují průsaky spodní vody či přirozený rozliv. Kvůli značnému podmáčení je v současnosti zakázán také vstup do lesů. Dobrou zprávou je, že naskočila elektřina v prameništi Litovel, které již znovu dodává pitnou vodu i do Olomouce.

Z Neředína létají vrtulníky na sever kraje

Město poskytlo Hasičskému záchrannému sboru neředínské letiště, odkud ve večerních hodinách vyrážejí dva vrtulníky s humanitární pomocí na sever Olomouckého kraje do postižených oblastí.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce.

Bližší informace o situaci najdete na webových stránkách Povodí Moravy a Českého hydrometeorologického ústavu.

Zdroj: Tisková zpráva olomouc.eu



 Foto: Radka Štědrá/ olomouc.eu



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj