Většinu města protipovodňová opatření ochránila, Chomoutov ale zůstává neprůjezdný

V noci na úterý se pohybovala hladina Moravy na úrovni těsně pod pěti metry. Pátý den povodní ukázal, že protipovodňová ochrana města více méně funguje, problémy měl hlavně Chomoutov a úplný jih města. Přestože řekou Moravou při kulminaci protékalo zhruba 330 kubíků vody za sekundu, převážné části města se povodně vyhnuly. Jedinou zatopenou městskou částí byl Chomoutov, kde voda již začala klesat.

Chomoutov v pondělí v podvečer | Foto: Jan Andreáš / olomouc.eu

„Věděli jsme, že ta část města, která už prošla stavbou protipovodňové ochrany se velké vody nemusí bát. I když ze začátku nebylo úplně jasné, kolik vody se na nás žene z Jeseníků a z Litovelského Pomoraví, nakonec se prognóza průtokového profilu naplnila podle očekávání,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Radnice současně konstatuje, že v Chomoutově se voda vylila přesně podle povodňových map, které povodňová komise a krizový štáb měli k dispozici. „To je nejzásadnější zlom oproti povodním z let 1997 nebo 2006. Ukázalo se, že protipovodňová ochrana tak, jak byla napočítaná, postavená, tak zafungovala poměrně přesně,“ dodal primátor. (Podle informací redakce od obyvatel Chomoutova ale na rozdíl od modelu v nedávno zveřejněné aplikaci byla vodou zalita primárně starší zástavba, zatímco novostavby v Lužní ulici na tom byly lépe.)  

Podle vedoucího odboru životního prostředí Petra Loyky kombinuje ochrana Olomouce koridor vodního toku s řízeným rozlivem do okolní krajiny. Proto také dochází k zaplavení silnice 570, která v polích spojuje místní části Holice a Nové Sady. Tato Keplerova ulice bude podle odhadů neprůjezdná ještě dva dny.

Samotný Chomoutov, kde včera došlo i k výpadku dodávek elektrické energie, zatím průjezdný není. I když voda klesla asi o 30 centimetrů, cesta na Štěpánov je pod vodou a laguny se tvoří i při příjezdu od Lazců. Doprava od Pňovic je odkloněna.

„Hasiči odčerpávají vodu z kanalizace, aby mohla začít fungovat po vyrovnání hladiny se spodní vodou,“ popsal situaci v Chomoutově primátor Žbánek

S následky povodně v Chomoutově se bude město potýkat v následujících hodinách a dnech. Na řadu přijde úklid komunikací, dekontaminace studní, ale i sociální pomoc lidem, jejichž nemovitosti voda zasáhla. 

Na jihu města se voda rozlila na Nových Sadech, většinou se ale vyhnula obydleným lokalitám. Kojenecký ústav v ulici U rybářských stavů se ocitl po rozlití řeky na ostrově. 

Auto v zahrádkářské oblasti u Holického lesa | Foto: FB Ivana Kalodová

Holický les | Foto: FB Ivana Kalodová




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj