Lidé na Jesenicku nezůstávají bez pomoci. Dočkají se elektrické energie i zdravotního ošetření

Na jednání Krizového štábu Olomouckého kraje, které proběhlo v Olomouci 18. 9. dopoledne, zúčastnění členové řešili zajištění humanitární pomoci postiženým oblastem a obnovení dodávek elektrické energie. To jsou teď hlavní priority v postižených oblastech.

Ilustrační foto: HZS Olomouckého kraje

„Maximální možné síly a prostředky se budou v průběhu dnešního dne soustředit na obnovení dodávek elektřiny a připojení do distribuční sítě alespoň částí postižených obcí. Probíhat bude samozřejmě odstraňování následků povodní a zabezpečovací práce na opravě pozemních komunikací,“ řekl po jednání štábu Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Obyvatelé v nejpostiženějších obcích mají zajištěny základní potraviny včetně pitné vody, technici ČEZu pracují na obnovení dodávek elektrické energie. Řeší se také zajištění spojení a telefonní pokrytí mobilními operátory. Výpadky signálu či jeho nefunkčnost v postiženém regionu totiž stále přetrvávají. Jen pro představu, pod obec s rozšířenou působností Jeseník spadá 24 obcí (38.000 obyvatel), povodní bylo postiženo 17 z nich (26.000 obyvatel).

Zdravotnická pomoc a lékařské ošetření

V Mikulovicích byla dnes zřízena ošetřovna, kterou poskytla Zdravotnická záchranná služba Hlavního města Prahy. Tato služba bude poskytovat prvotní zdravotnické ošetření. Po vyhodnocení zdravotního stavu pacienta může ve spolupráci s krajskou záchrannou službou zajistit jeho převoz do zdravotnického zařízení. V terénu jsou nasazeny také zdravotnické týmy z Armády ČR, konkrétně pracují v Hanušovicích a v Javorníku. Pro akutní potřeby pacientů byl také přesunut vrtulník letecké záchranné služby z Olomouce do Šumperku, kde je dočasně umístěn na heliportu. Zdravotnická záchranná služba také úzce spolupracuje s Českým červeným křížem.

Volby

Krajské volby proběhnou v řádném termínu, a to v pátek 20. září a v sobotu 21. září 2024. Podrobnosti k organizaci voleb v obcích postižených záplavami se připravují. (pozn. redakce: Někteří představitelé obcí na Jesenicku navrhovali odložení voleb na jiný termín)

Organizace dobrovolníků

Do postižených oblastí míří také spousta dobrovolníků, kteří nejsou žádným způsobem koordinováni a řízeni. Zasahujícím složkám pak působí zbytečné komplikace. Ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem pro každého, kdo bude chtít postiženým obcím pomoci, připravujeme aktuální informace a souhrn, co postižené obce potřebují, do kterých míst konkrétně směrovat pomoc apod. Teď stále můžete využít pro nabídky pomoci formulář připravený pro tyto účely, který najdete ZDE.

Zdroj: Olomoucký kraj



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj