Víkend plný dobrovolníků: Jesenicko čeká nával brigádníků a bojí se chaosu

Na Jesenicku bude o víkendu potřeba zkoordinovat dobrovolníky. Očekává se, že sem začnou najíždět dobrovolníci, kteří chtějí pomoct lidem zasaženým povodněmi. Likvidační práce však musí být zkoordinované a řízené. Olomoucký kraj proto apeluje na každého, aby se do postižené oblasti nevydával po vlastní ose, pokud to není nezbytně nutné. Do postižených oblastí vpustí jen zaregistrované dobrovolníky

Obce na Jesenicku potřebují pomoc, ta ale musí být organizovaná | Foto: HZS Olomouckého kraje

Cesta na Jesenicko vyžaduje rozvahu. Mnohé silnice jsou ještě nebezpečné, aniž by všechna nebezpečí byla viditelná, odborníci silnice prohlížejí, některé z nich jsou uzavřené a poškozené. Komunikace primárně využívají složky integrovaného záchranného systému pro zajištění humanitární pomoci a pro pohyb těžké techniky, která pracuje na obnově území.

Jak tedy bude dobrovolnická pomoc koordinována?

Tři humanitární organizace (Dobrovolnické centrum UPOL, Arcidiecézní charita Olomouc a Maltézská pomoc) budou víkendovou dobrovolnickou pomoc organizovat.

Dobrovolník, který chce o nacházejícím víkendu pomáhat na Jesenicku se zaregistruje POUZE U JEDNÉ z neziskových organizací:

Následně vyčká na potvrzení registrace. Bez potvrzené registrace nebude do oblasti vpuštěn.

Koordinátoři žádají všechny, aby respektovali dopravní omezení v oblasti (zákaz vjezdu, průjezdy omezené v konkrétních časech apod.).

Kvůli chybějícím mostům a úsekům komunikací nelze přijmout všechny dobrovolníky a jejich počet musí být omezen. Když jejich pomoc nebude využita tento víkend, žádáme je o novou registraci po víkendu znovu. Práce je hodně. Bude potřeba každá pomocná ruka.

S ohledem na stav komunikací by nekoordinovaný nájezd dobrovolníků do zasažené oblasti bránil společné snaze o co nejrychlejší obnovu území ve prospěch občanů.

Sledujte krajské komunikační kanály (web www.olkraj.cz a sociální sítě), na kterých včas najdete potřebné instrukce.

"Vážíme si každé pomoci, ať už materiální nebo fyzické. Děkujeme všem dobrovolníkům, že pomoc nabízí, děkujeme, že nám pomohou i s její organizací a děkujeme, že na místě budou respektovat doporučení složek IZS," vzkazuje za krajský úřad jeho tisková mluvčí Alena Minxová.




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj