Jasným vítězem krajských voleb v Olomouckém kraji je ANO. Může si libovolně vybírat

Dostali přes 40 procent hlasů, mají šestadvacet mandátů a jsou absolutním vítězem voleb. ANO s Ladislavem Oklešťkem v čele vyhrálo krajské volby a na rozdíl od situace v roce 2020, kdy získalo 27 procent, jej tentokrát už určitě nikdo do opozice neodsune.

Olomouckému kraji bude po volbách vládnout nový hejtman | Foto: olkraj.cz

STAROSTOVÉ pro Olomoucký kraj, tedy uskupení dosluhujícího hejtmana Josefa Suchánka, získalo jen 9 mandátů. Jeden z jeho spojenců, Piráti, z krajského zastupitelstva zmizí v následujícím období zcela, protože dostali jen 4,48 procent a tedy žádný mandát. Další dosavadní koaliční partner, SPOJENCI 24, tedy lidovci, TOP09, Zelení a nezávislí, získali jen 6 mandátů a poslední z nynějších partnerů, občanští demokraté, mají 5 křesel. Krajské zastupitelstvo zahrnuje celkem 55 křesel, takže s dvaceti mandáty by dosavadní krajská vláda sestavit nešla. 

Před čtyřmi lety měli kandidáti ANO 27 procent a rovněž vyhráli, a přesto jim mandáty na sestavení koalice nestačily, protože se jiné strany dohodly i bez nich. To se už letos nezopakuje, pokud by nenastala tak bizarní situace, že by se spojili úplně všichni ostatní včetně komunistů. 

Velmi pravděpodobný budoucí hejtman Ladislav Okleštěk tak může nyní vyjednávat s lídry několika dalších subjektů, které z pohledu ANO připadají v úvahu. Nikoho z těch, kdo se dostali do zastupitelstva, zatím ANO jmenovitě a explicitně z jednání nevyloučilo. V hotelu Flora, kde má ANO štáb, už zástupci některých dalších stran, například ODS, dnes večer byli. Pokud jde o samotnou osobu budoucího hejtmana, v rozhovoru pro Olomoucký Deník se už Ladislav Okleštěk vyjádřil, že nevidí důvod, proč by v případě zisku pozice hejtmana měl skládat svůj mandát poslance.  

Silná dominance ANO v Olomouckém kraji překvapila i zkušené politiky. Obecně se očekávalo, že tým Ladislava Oklešťka dostane okolo 35 procent. "Tsunami ANO se čekalo. Že bude tak razantní jsem věřit nechtěl, ale je to realita. Jasná zpráva, že Vláda, a nejen ona, ale i jednotlivé strany, členové, všichni, se musí vzpamatovat... Přesto jsou ostrůvky pozitivní deviace, že jde uspět navzdory vnějším okolnostem, vlastní prací - viz jižní Čechy. Tvářit se v Olomouckém kraji, že ODS dopadla dobře, dost dobře nejde," reagoval na sociálních sítích na výsledek krajských voleb nedávno zvolený předseda olomoucké organizace ODS Radim Kašpar. 

Pořadí stran, hnutí a koalic podle zisku hlasů a počtu mandátů v pětapadesátičlenném krajském zastupitelstvu

  • ANO 2011 / 40,42 % / 26 mandátů
  • STAROSTOVÉ PRO OLOMOUCKÝ KRAJ / 15,30 % / 9 mandátů
  • SPOJENCI 24 / 9,62 % / 6 mandátů
  • SPD, Trikolora, Pro a Svobodní /  9,27 % / 5 mandátů
  • ODS / 8,64 % / 5 mandátů
  • STAČILO! / 6,29 % / 4 mandáty 


INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj