Na Jesenicku jsou stovky hasičů a dobrovolníků. Do práce se zapojil speciální sací bagr

Na Jesenicku už od pondělí pracujeme s místními obyvateli na odstraňování následků povodní. V sobotu se přidala zhruba tisícovka registrovaných dobrovolníků, které koordinují neziskové organizace.

Na Jesenicku jsou hasiči i dobrovolníci o víkendu v plném nasazení | Foto: HZS Olomouckého kraje

„Likvidační práce jsou velice náročné, usilovně pracujeme na obnově infrastruktury a území tak, aby se lidé mohli vrátit co nejdříve domů a aby vše fungovalo v co nejkratším možném čase,” vysvětluje brigádní generál Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje.

Odřady HZS krajů a nasazení JSDH. Přijeli hasiči z jiných krajů

Proto je již 6. den aktuálně na likvidaci následků povodní nasazeno každý den přes 600 hasičů a příslušníků armády. Pracuje zde asi 240 kusů těžké hasičské i armádní techniky. V sobotu bylo například v území nasazeno 50 jednotek SDH, na neděli je domluveno dalších 70 JSDH i z jiných krajů.

Zasahují i odřady profesionálních hasičů z jiných krajů: HZS Jihomoravského, Plzeňského, Středočeského, Ústeckého kraje a Hlavního města Prahy. Monitorovat region pomocí dronu přijeli kolegové z HZS Karlovarského kraje. Nedílnou součástí záchranných a likvidačních prací je od počátku Záchranný útvar HZS ČR. Vše na místě řídí a koordinuje krizový štáb ORP Jeseník, v němž zasedají naši příslušníci a členové samosprávy. Spolupracují se štábem HZS Olomouckého kraje.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Co se v postižené oblasti děje?

Hasiči postupně obnovují území. "Odčerpali jsme například vodu ze zatopené školky ve Velké Kraši, s těžkou technikou jsme na některých místech již vrátili řeku Bělou zpět do svého koryta a zpevnili jsme břehy. V Bělé pod Pradědem jsme využili sací bagr pro odstranění největších nečistot a bláta z některých domů. V okolí Vidnavy se již likvidují poškozené věci a odvážejí se na skládku. Jde o tuny materiálu, zajišťujeme jeho nakládku a odvoz," popisuje mluvčí hasičů Lucie Balážová. Na mnoha místech se podařilo provizorně opravit silnice. Od pátku platí omezení dopravy v zasaženém území.

"Zajistili jsme také mobilní volební místnost v České Vsi, kde se využil prostějovský týlový kontejner. Běžně se používá jako zázemí pro štáb velitele zásahu při plošných mimořádných událostech," dodává Lucie Balážová za HZS Olomouckého kraje.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Psychologická pomoc

Od pondělí poskytují hasiči v lokalitě psychologickou pomoc. Spolupracují s armádními interventy. První psychickou pomoc prozatím potřebovalo 70 lidí, dalším 77 osobám byla poskytnuta krizová intervence. Hasiči monitorovali stav u zhruba 1200 lidí.

DŮLEŽITÉ INFORMACE pro humanitární a dobrovolnická pomoc

Pokud jste uspořádali sbírku humanitární pomoci a chcete ji předat potřebným, využijte sběrných míst potravinových bank zde:

https://pbolomouc.cz/aktuality/sbirka-povodne-2024-k-prvnim-sbernym-mistum-v-olomouci-pribyla-dalsi

Pokud chcete pomoci jako dobrovolníci, prosím čtěte zde:

https://www.olkraj.cz/je-nutne-zkoordinovat-dobrovolniky-pomohou-neziskove-organizace-aktuality-13433.html

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj