Pomoc na Jesenicku je pořád mimořádně potřebná. O víkendu se očekávají další dobrovolníci

O nadcházejícím víkendu Jeseníky opět očekávají další dobrovolníky, kteří budou pomáhat s likvidací následků velké vody. Situace na Jesenicku se postupně zlepšuje, region přijme dobrovolníky bez větších omezení. Na checkpointech zůstávají hlídky policie, pomoc je totiž potřeba stále koordinovat. V následujícím textu najdete všechny podstatné informace pro dobrovolníky.

Práce na severu kraje jsou velmi intenzivní, velkou část odvádějí hasiči. O víkendu se očekává větší množství dobrovolníků | Ilustrační fot: HZS Olomouckého kraje

„Vážíme si každé pomoci, ať už materiální nebo fyzické. Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří se o uplynulém víkendu předem zaregistrovali u jedné ze čtyř neziskových organizací, které víkendovou pomoc koordinovaly. Dobrovolníci se do prostoru dostali i po dohodě s konkrétní obcí nebo s dobrovolnickým centrem města Jeseník. Děkujeme všem, kteří respektovali nastavená pravidla a děkujeme každému za jeho trpělivost a ochotu pomoci obcím a obyvatelům, které ničivé povodně zasáhly,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Podle krajského velení se rozhodnutí omezit vstup na Jesenicko ukázalo jako správné. Likvidační práce a průjezd hasičské a vojenské techniky nekomplikovaly šňůry aut, dobrovolníci zamířili do těch obcí, ve kterých byla požadována jejich pomoc, nikdo nebyl na nebezpečných a poškozených silnicích zraněn. Hlídky policie kontrolovaly každého, kdo do regionu mířil.


Ilustrační fot: HZS Olomouckého kraje

„Situace se v postižených obcích za tento týden změnila, komunikace jsou bezpečnější, hasiči z nich postupně odváží hromady odpadu, suti a poškozených věcí z vytopených domácností, v obcích vznikají volné parkovací plochy. Odstraněny byly nebezpečné stavby, které by mohly občany ohrozit,“ doplnil brigádní generál Karel Kolářík, ředitel HZS Olomouckého kraje.

Přístup do regionu je však stále potřeba koordinovat, na checkpointech zůstávají hlídky policie.

„Cílem policie je zajistit bezpečnost nejen místních občanů, ale i těch, kteří přijíždějí pomáhat. Hlídky policie zůstávají na příjezdových cestách do regionu. Děkuji všem, kteří chtějí být v povodní postižené oblasti nápomocni a současně je prosím o trpělivost, a aby dbali pokynů policistů. Každá pomoc, která má mít smysl, musí být koordinovaná. Uděláme vše pro to, aby se pomoc dostala na určená místa,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje brigádní generál Tomáš Landsfeld.

Foto: Olomoucký rej

Do regionu každý den jezdí pomáhat dobrovolníci. V pracovních dnech nejsou kapacity naplněny, nicméně o víkendu se opět očekává zvýšený zájem osob, které by chtěly postiženým občanům pomoci. Postupně, jak budou pokračovat práce na obnově území, bude moci zasažený region přijmout víc a víc lidí ochotných pomoci. Práce je hodně, bude potřeba každá pomocná ruka.

Koordinace pomoci o víkendu 28. – 29. září

Ten, kdo chce jet pomáhat o víkendu na Jesenicko, má několik možností:

  • domluví se předem s konkrétní osobou, které bude pomáhat
  • dobrovolník má konkrétní kontakt (rodinu, kamarády, příbuzné, starostu obce apod.), kterému bude o víkendu pomáhat
  • zná přesnou lokaci, obec či místo, ve kterém bude pomáhat a ví, jaké nářadí má s sebou přivézt, a ví, kde odstaví své vozidlo
  • nemá v místě nikoho konkrétního, komu by jel pomoci
  • zaregistruje se u jedné ze čtyř dobrovolnických organizací, které pomoc koordinují nebo
  • se zaregistruje na webu dobrovolnicijesenicko.cz
  • bude mu určena lokace, místo a práce, kterou bude vykonávat
  • jede na místo bez jakékoli předchozí domluvy
  • jde o situace „v noci se rozhodnu, ráno jedu“
  • nemá nic domluveného, nestihl se předem registrovat
  • těmto skupinám dobrovolníků doporučujeme přijet do Dobrovolnického centra v Jeseníku (Za Podjezdem, Jeseník, v areálu kasáren), kde jim bude přidělena lokace

Registrace pro dobrovolníky na Jesenicko

Dobrovolník, který chce o nadcházejícím víkendu pomáhat na Jesenicku se zaregistruje POUZE U JEDNÉ z níže uvedených organizací:

ACHO https://www.acho.charita.cz/jak-pomahame/humanitarni-a-rozvojova-pomoc/mimoradne-udalosti/povodne-2024/#pov_dobrovol

Maltézská pomoc https://maltezskapomoc.cz/hledame-dobrovolniky-pro-pomoc-s-odstranovanim-nasledku-nicivych-povodni-na-jesenicku-a-sumpersku/

Dobrovolnické centrum UP Olomouc https://dobrovolnici.upol.cz/ - určeno především pro studenty, pracovníky a absolventy Univerzity Palackého a dalších vysokých škol.

Český červený kříž https://cck.sinch.cz/signup

nebo přímo u města Jeseník, které koordinuje dobrovolníky pro celé Jesenicko:

Dobrovolníci Jesenicko https://dobrovolnicijesenicko.cz/

Vyčká na kontakt z organizace, která se mu ozve zpátky a doladí spolu konkrétní detaily pomoci.

Příjezdové trasy pro dobrovolníky do jednotlivých obcí Jesenicka

Bělá pod Pradědem - příjezd přes Červenohorské sedlo. Pro zajištění průjezdu obcí Bělá pod Pradědem bude zakázáno parkování na hlavní silnici.

Jeseník - příjezd přes Červenohorské sedlo a Bělou pod Pradědem. Pro zajištění průjezdu Jeseníkem bude zakázáno parkování na hlavní silnici směrem na Českou Ves.

Česká Ves - příjezd přes Červenohorské sedlo, Bělou pod Pradědem a Jeseník. Průjezd do Písečné nebude přes Českou Ves umožněn. Příjezd do České Vsi bude řízen Policií ČR. Obec Česká Ves má připravené odstavné plochy pro auta. Pro zajištění průjezdu obcí Česká Ves bude zakázáno parkování na hlavní silnici.

Písečná - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou, Žulovou, Černou Vodu, Starou Červenou Vodu, Supíkovice nebo příjezd přes Zlaté Hory, Mikulovice, Velké Kunětice, Supíkovice nebo příjezd přes Javorník, Vidnavu, Velké Kunětice, Supíkovice. Příjezd z jiných směrů bude zakázán

Obec Písečná má připravené odstavné plochy pro auta. Pro zajištění průjezdu obcí bude zakázáno parkování na hlavní silnici.

Mikulovice - příjezd přes Zlaté Hory. Doprava bude řízena obcí.

Vidnava - příjezd přes Zlaté Hory, Mikulovice nebo příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou, Žulovou, Černou Vodu, Starou Červenou Vodu

Žulová - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou

Kobylá nad Vidnavkou - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou, Žulovou, Skorošice. Parkovací plocha za kulturním domem. Doprava bude řízena obcí.

Velká Kraš - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou, Žulovou, Černou Vodu, Starou Červenou Vodu, Vidnavu nebo příjezd přes Zlaté Hory, Mikulovice, Velké Kunětice, Vidnavu

Skorošice - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně, Vápennou, Žulovou. Doprava bude řízena obcí.

Vápenná - příjezd přes Ramzovou a Lipovou-lázně.

Lipová-lázně - příjezd přes Ramzovou. Pro zajištění průjezdu obcí bude zakázáno parkování na hlavní silnici.

Veškeré komunikace jsou opravené pouze provizorně, je nutné, aby na nich řidiči dbali zvýšené opatrnosti, počítali se zpožděním z důvodu možných oprav a ke stavu komunikací přistupovali s velkou mírou tolerance. Vše je řešeno s ohledem na zabezpečení provizorní dopravní obslužnosti. V postiženém regionu je třeba také počítat se zvýšeným pohybem těžké hasičské a vojenské techniky.

Každý den v době mezi 8. – 18. hodinou funguje na telefonním čísle 724 191 890 informační linka pro dobrovolníky, na které se dozví veškeré potřebné informace.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1