NOC VĚDCŮ: desítky akcí, laboratoře, vědecké komiksy, zkumavky, virtuální realita, mikroskopy...

Během dnešního večera ožijí v zemi stovky vědeckých budov, které si pro vás připravily opravdu speciální a nabitý program. A co v Olomouci? Připraveny jsou jednotlivé fakulty univerzity, laboratoře, školy, Pevnost poznání a další vzdělávací instituce. Pro zvídavé návštěvníky se otevírají dnes večer pod názvem Noc vědců! Pokud náhodou váháte, kam se zajít podívat, podívejte se na program

Noc vědců nabízí stovky zážitků | Foto: Pevnost poznání

Obrovský program nabízí Pevnost poznání.  Vstup do celé Pevnosti je dnes za velmi výhodnou cenu 100 Kč. Najdete a dozvíte se vše, co jste kdy chtěli vědět o 3D tisku a robotice v UP_labu, uvidíte filmy v planetáriu a zažijete včelí workshopy za zvýhodněné vstupné, čeká vás naučná stezka Fascinující příběh medu a hlavně jedinečná atmosféra areálu Pevnosti v nočních hodinách.

Letošním tématem Noci vědců jsou Proměny. Jedna z největších tuzemských vědeckých akcí se letos inspirovala dílem Franze Kafky, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let, a za hlavní téma si zvolila Proměnu, jakožto hybnou sílu ve světě živé i neživé přírody. Pevnost poznání se tradičně zapojí bohatým programem pro všechny vědychtivé děti i dospělé. Ujít si nenechte ani program v dalších budovách Univerzity Palackého a dalších spřátelených institucích. 

Program Noci vědců v Pevnosti poznání

Kdy: 27. září / 17.00 – 23.00

Noční Bistro Pevnosti Poznání V létě zde slavnostně otevřeli pevnostní bistro a vy už tak nemusíte smutně postávat u omezené nabídky automatu. Výběrovou kávu, osvěžující limonády a čerstvé svačinky servírují přímo v expozici Do historie! a jinak tomu nebude ani v průběhu Noci vědců. Spolehnout se můžete na otevírací dobu až do 23.00 hodin!

Expozice Pevnosti poznání za zvýhodněné vstupné Historicky unikátní stavba se proměnila v interaktivní muzeum vědy pro všechny věkové kategorie. Jakmile otevřete její brány, čekají na vás bohaté expozice a především akční animátoři a animátorky, kteří vás provedou vědeckými fenomény napříč obory. V rámci Noci vědců platí od 17 hodin akční vstupné 100 Kč/osoba.

Expozice Do historie! zdarma V 15.00 se zdarma otevřou brány expozice Do historie!. V hlavních rolích zdravotnictví, stavebnictví, balistika a kartografie ve víru nevyzpytatelného 18. století. Ústřední dominantou expozice je zábavně laděný komiksový příběh na velkoformátových panelech. Vypráví o vzniku impozantní olomoucké pevnosti a poutavě shrnuje události, v nichž figuruje sama Marie Terezie nebo císař František Josef I. 

Součástí expozice je také jeden z nejnovějších exponátů – interaktivní nástěnná hra, díky které se proměníte v historičku nebo kurátora v muzeu a pokusíte se třídit artefakty podle historických epoch. Potrénujete historický rozhled, vizuální gramotnost, postřeh a v neposlední řadě pohybovou koordinaci – artefakty totiž budete třídit hodem pěnových polštářků na stěnu. 

Filmy v planetáriu za zvýhodněné vstupné Lehněte si do polštářů a ponořte se do hlubin úžasného vesmíru. Planetárium má za sebou rekonstrukci, proto si můžete užít ostřejší obraz i sytější barvy. Uvidíte nové filmy i komentované prohlídky za akční vstupné 80 Kč/osoba.

Proměny 3D tisku a robotiky v UP_labu Objevte novou moderní vzdělávací laboratoř Centra popularizace vědy a výzkumu zaměřenou na práci s nejnovějšími technologiemi. I náš UP_lab, v areálu Vědeckotechnického parku UP na Envelopě, bude otevřen až do hodiny před půlnocí.

Workshop Včelí proměny za zvýhodněné vstupné Seznamte se se základy laboratorní práce, která souvisí s péčí o včely. Společně zkusíme rozpoznat včelí produkty, mikroskopovat různorodé preparáty nebo poznávat včelí patogeny a škůdce. Za akční vstupné 50 Kč/osoba.

Vědecké dílny Září v medu za zvýhodněné vstupné Přijďte si do kreativní dílny vyrobit zvláčňující balzám na rty se včelím voskem a medem. Balzám na rty je praktický pomocník, který přijde vhod každé kabelce a kapse kabátu. V chemické laboratoři pak prozkoumáte vlastnosti včelích produktů jako je med, vosk nebo jed. Naučíte se rozpoznat pravý med od falšovaného a zjistíte, proč mají včelí plástve tvar hexagonu. Akční vstupné 100 Kč/osoba.

Výprava za netopýry se zoologem Evženem Tošenovským - Rezervace času u „netopýrového“ stanoviště v Laudonově sále v přízemí od 17:00 hod. Sraz každou celou hodinu od 19:00 do 23:00 venku u východu z Pevnosti poznání vedle pokladny. Více informací ZDE.


Naučná stezka – Fascinující příběh medu Naučná stezka hravou formou vypráví, co všechno předchází tomu, než se med dostane do sklenice, a kdo nebo co za to může. 12 ilustrovaných panelů plných zajímavých statistik a souvislostí.

Měření a hry se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou Balanční hry pro děti či měření pomocí přístrojů. Připraveny budou i dárkové předměty a vitaminy.

Desítky nabídek ve městě

Jednotlivé fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a další instituce ale nabízejí i spoustu dalšího programu. Připraveno je programování, workshopy s Chaoscompany, soutěž o nelepší vědecký komiks, pořady o nanočásticích železa, zajímavé interaktivní exponáty, výlety do historie, proměny stravování v průběhu evoluce a mnohé další. Třeba Pedagogická fakulta má připravenu hru pro všechny děti, která potrvá až do půlnoci!

Vše o dnešních speciálních akcích a nabídce jednotlivých institucí v Olomouci najdete zde



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1