Pavilon šelem zaplnilo skoro sto dvacet lebek nejrůznějších druhů zvířat!

V Olomoucké zoo je k vidění nová, velmi zajímavá sbírka preparátů. S první z mořského světa se návštěvníci mohou setkat hned u vstupu. Nynější výstava zvířecích lebek je instalována ve velkých prosklených, na míru vyrobených, vitrínách v Pavilonu šelem a mořských akvárií. Slouží k výchovně vzdělávacím účelům a naplňuje tak jedno z poslání zoo.

V pavilonu šelem je vystaveno skoro sto dvacet zvířecích lebek | Foto: Zoo Olomouc

Většinová část preparátů pochází ze zvířat Zoo Olomouc, část jich zahrada zakoupila. Návštěvníci si tak mohou povšimnou pestré škály zvířat od přežvýkavců, koček, hlodavců, psovitých, až po ryby, ptáky, plazy. Celá sbírka je velmi zajímavá pro svou rozmanitost a rozdíly mezi jednotlivými lebkami. Celkem prozatím čítá 117 exponátů.

„K nápadu mě přivedla neutěšenost interiéru pavilonu, který navíc čeká zásadní rekonstrukce střechy a části akvárií. Vitríny jsou i světelně koncipovány tak, aby výstava preparátů nerušila zde žijící zvířata. Věřím, že si v ní každý návštěvník najde pro sebe něco zajímavého či unikátního,“ uvádí ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Cena jedné lebky zoo přišla v průměru na částku cca 5000 korun, záleží samozřejmě na náročnosti. Menší, u nichž je potřeba až filigránské práce, jsou samozřejmě ty dražší. Náklady na realizaci prosklených vitrín a celé expozice dosáhly částky 1,2 milionu korun.

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1