Japonského velvyslance nadchli olomoučtí studenti japonštiny. Nabídl také spolupráci Floře

Dva dny strávil v Olomouci velvyslanec Japonska Kansuke Nagaoka, kterého během návštěvy doprovázel Homare Tokiwa z Japonského informačního a kulturního centra.

Japonský velvyslanec na radnici v Olomouci | Foto: Jakub Čermák

Velvyslanec Nagaoka pobýval ve středu na akademické půdě, na Univerzitě Palackého navštívil Katedru asijských studií, ve čtvrtek ho pak na radnici přijali náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák a náměstkyně Miroslava Ferancová.

„Dovolte, abych vám nejprve vyjádřil soustrast s povodněmi, které vás zasáhly, především pak obyvatelům na severu města,“ zněla první slova japonského ambasadora. Zároveň ale ocenil i protipovodňovou ochranu. „Proti roku 1997 jste byli dobře připraveni,“ řekl velvyslanec Nagaoka. Podobná slova uznání měl i pro výuku japonštiny a japonských studií. „Byl jsem ohromen stupněm znalostí studentů. Však také někteří z absolventů pracují na naší ambasádě,“ doplnil Nagaoka. V Olomouci se zajímal také o společnost Olympus a její podíl na vývoji, vědě a výzkumu. „Jsem tady poprvé a jsem městem nadšený. Určitě se sem vrátím,“ prohlásil velvyslanec Nagaoka.

Náměstek Bačák japonského velvyslance informoval o spolupráci města s firmami ve vědecko-technickém parku, o možnostech spolupráce na poli robotiky nebo elektromobility.

„Jsme i zemědělskou krajinou, proto bychom rovněž uvítali více spolupráce s environmentálními firmami, protože víme, že Japonsko má kladný vztah k přírodě,“ podotkla náměstkyně Ferancová.

Závěrem jako námět nastínil Kansuke Nagaoka možnost spolupráce s olomouckou Florou, protože je milovníkem ikeban.

Foto: Jakub Čermák



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1