Voda v řece je nebezpečná, jsou v ní odpady z nefunkčních kanalizací z vyplavených obcí

Přestože většina obyvatel Olomouce už povodeň pustila hlavy, krizový štáb stále pracuje. Na řadu přišel úklid, likvidace škod a případné opravy, stejně tak zajištění bezpečnosti a hygieny. Kontroluje se stav stromů i čistota vody. Řeka Morava je stále znečištěná!

V řece se ocitlo množství nebezpečné odpadní vody | Il. foto: olomouc.eu

Vznikla pracovní skupina pro posuzování a prověřování bezpečnosti stromů a zeleně ve městě po povodni.

„Stromy mimo rozvodněné řečiště jsou ovlivněny podmáčením terénu a zvláště v lokalitách s vyšším výskytem jílového podloží, což jsou lokality Nové Ulice, Neředína, Hejčína a Řepčína, ale i sídelní lokality Nových Sadů a Povelu. Ve Slavoníně a Nemilanech jsme zase zaznamenali sesuvy zeminy a tím i trhání kořenů stromů,“ popsal primátor Miroslav Žbánek. Stromy kontrolují pracovníci oddělení zeleně magistrátu společně se specialisty z arboristické společností Safe Trees.

V řece jsou odpadní vody

Voda v korytě Moravy a dalších toků je stále zakalená a plná nečistot, V některých zaplavených místech je po opadnutí vody dokonce cítit zápach. „Je to tím, že kanalizace a čistírny odpadních vod v některých výše položených zasažených oblastech jsou stále poškozené a nefunkční,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Do říčního systému Moravy napřímo proudí nevyčištěné odpadní vody a voda v řece je stále kontaminovaná. „Mít jakýkoliv kontakt s vodou je nyní naprosto nevhodné. Platí to nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky,“ varoval Loyka.

V případě nefunkční kanalizace si problém lidé vytvářejí často sami tím, že vlhčené či čistící ubrousky všeho druhu vhazují do toalet, kam absolutně nepatří. „Jak jsou odolné, pak vidíme po opadnutí povodně v řece i v jejím okolí,“ posteskl si vedoucí životního prostředí Loyka.

Spousta potkanů

Lidé hlásí magistrátu po povodni také zvýšený výskyt potkanů. „S povodní nesouvisí, jen jsou potkani více vidět. Lákají je zbytky potravin, zejména pečiva u vodních toků. Ale jsou to i zbytky jídel u popelnic,“ objasnil Loyka. Podle něj ani vodním ptákům neprospívá, že si někteří lidé pletou břehy Moravy s biopopelnicí. „Zbytky jídel do jídelníčku volně žijících druhů nepatří,“ upozornil vedoucí Loyka.

Krizový štáb nyní sčítá i hmotné škody na majetku, především na komunikacích, a hasiči odčerpávají poslední vodu z polností na severu města. A obyvatelé, kteří mají na svém pozemku postiženém povodní studnu, si mohou na Krajské hygienické stanici nechat zdarma zkontrolovat nezávadnost vody.



INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1