Univerzita Palackého otevřela v Neředíně nový archiv, pojme až šest kilometrů písemností

Až šest kilometrů dokumentů bude možné uložit do depozitářů v nové budově specializovaného archivu, kterou dnes slavnostně otevřela Univerzita Palackého v Olomouci. Třípodlažní stavba vyrostla v blízkosti neředínského univerzitního kampusu. Veřejnosti nabízí prostornou badatelnu a také malý konferenční sál pro organizaci přednášek a vzdělávacích akcí. Novou budovu univerzita postavila a vybavila za bezmála 180 milionů korun, přičemž zhruba čtvrtinu hradila ze svého rozpočtu a zbylou část nákladů pokryla státní dotace poskytnutá Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Nový archiv otevřela v Neředíně Univerzita Palackého | Foto: UPOL / Vojtěch Duda

„Péče o kolektivní paměť je důležitá pro zachování naší kulturní identity a právě od univerzit tuto službu společnost zcela právem očekává. Jsem proto velmi rád, že dnes můžeme otevřít nové prostory, které poskytují důstojné podmínky pro naši paměťovou instituci. Dějiny univerzity jsou zároveň důležitou součástí historie města i regionu. Popřál bych tedy všem badatelům, kteří budou chtít služby našeho archivu využít, aby tady vždy našli informace, pro které do této budovy přijdou,“ uvedl během slavnostního otevření Martin Procházka, rektor UP.

Archiv UP patří mezi dvanáct akreditovaných vysokoškolských a vědeckých zařízení, jejichž posláním je ochrana a uchovávání historických písemných pramenů, které vznikají z činnosti univerzit. „Pečujeme o písemnosti, které se vážou k Univerzitě Palackého, tedy k novodobější historii naší univerzity obnovené roku 1946. Starší univerzitní materiály od konce šestnáctého do poloviny dvacátého století jsou soustředěny v olomoucké pobočce Zemského archivu v Opavě,“ vysvětlil Pavel Urbášek, ředitel Archivu UP.

O nové budově pro svůj archiv, který byl založen v 90. letech minulého století, začala univerzita uvažovat už před více než deseti lety. „Doposud jsme sídlili v centru města v části přízemních a sklepních prostor tereziánské zbrojnice. Naše kapacity jsou nyní už v podstatě vyčerpané, asi čtvrtinu archiválií tak máme uskladněnu i na fakultách. V našich stávajících depozitářích je aktuálně uložený asi jeden kilometr písemností. Nová budova nám umožní uskladnit až šest kilometrů archiválií, máme tedy dostatečnou rezervu na mnoho let dopředu,“ popsal ředitel Archivu UP.

Do prvních dvou podlaží nové budovy mají přístup pouze zaměstnanci archivu. Je zde celkem osm depozitářů vybavených moderní vzduchotechnikou a kanceláře pro personál. Třetí patro je z poloviny prosklené a je určeno i pro širokou veřejnost. „V komfortních prostorách badatelny mohou zájemci studovat materiály, které jim rádi vyhledáme a zpřístupníme. Konferenční sál má kapacitu čtyřicet osob, mohou se zde pořádat tematické akce a přednášky. Už nyní se například domlouváme s univerzitou třetího věku, která u nás plánuje realizovat část výuky. Chceme, aby nové prostory žily a sloužily co nejlépe,“ doplnil Pavel Urbášek.

Na snímku zleva rektor UP Martin Procházka; ředitel Archivu UP Pavel Urbášek; ředitel Národního archivu Milan Vojáček | Foto: Vojtěch Duda

Mezi českými univerzitními archivy je ten olomoucký jedinečný v tom, že budova vyrostla jako novostavba na místě bývalého vojenského objektu. „V našem oboru nezažíváme často, že se pro archiv postaví zcela nový objekt, obvykle se spíše rekonstruují starší prostory. Univerzitě Palackého tedy gratuluji k této krásné realizaci,“ řekl při slavnostním otevření Milan Vojáček, ředitel Národního archivu. Výstavba objektu byla zahájena na začátku roku 2022 a dokončena letos v červenci. Depozitáře nové budovy jsou zatím prázdné, vlhkost v novostavbě totiž musí nejprve poklesnout, aby písemnosti nepoškodila. Archiválie by se tak do moderních prostor mohly přestěhovat v horizontu několika měsíců.

  • Investor stavby: Univerzita Palackého v Olomouci
  • Projektant: ALFAPROJEKT OLOMOUC, a.s.,
  • Architekt projektu: Ing. arch. Jaroslav Štěpán
  • Zhotovitel: VW WACHAL a.s. Kroměříž
  • Doba výstavby: 26 měsíců


Foto: UPOL / Vojtěch Duda



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1