Do Michalského výpadu zatékalo, nová modřínová střecha vydrží mnohem déle

Michalský výpad, tedy historický průchod hradbami z města do Bezručových sadů, dostal novou modřínovou krytinu. Předešlá smrková krytina vydržela dvacet let. Příští rok stejně vymění i krytinu nad hlavní věží výpadu.

Foto: olomouc.eu/ Jana Doleželová

Nutnost obnovy krytiny odhalila letos v lednu kontrola, kdy odborníci zjistili rozsáhlé poškození dřevěného šindele na zastřešení. „Jelikož je objekt Michalského schodiště nemovitou kulturní památkou, nebylo možné přistoupit k udržovacím pracím bez schválení opravy orgánem památkové péče. A podle památkářů lze k zastřešení použít pouze dřevěný šindel, který je zachycen na všech dostupných dobových fotografiích přinejmenším za posledních sto padesát let,“ objasnila náměstkyně primátora Miroslava Ferancová.

Kvůli rozkladu šindele v několika místech do střechy zatékalo a celkový stav krytiny neumožňoval dílčí opravy. „Příčinou nízké životnosti krytiny bylo omezené proudění vzduchu a zastínění v místě zastřešení, stejně jako hodně mrazových cyklů po teplém vlhkém počasí. Těmto faktorům nebyla šindelová střecha ze smrkového dřeva schopná dlouhodobě odolávat,“ uvedla Ludmila Otiepková z majetkoprávního odboru magistrátu.

Podle odborníků má na prodloužení životnosti šindelové krytiny zásadní vliv druh dřeva, z něhož je vyrobena. „Zatímco nejčastěji užívaný smrkový šindel degraduje již po dvaceti letech, životnost modřínového šindele je z důvodu vysokého procenta zasmolení až padesát let,“ doplnila náměstkyně Ferancová.

Proto byla pro současnou opravu upřednostněna modřínová krytina. Práce v hodnotě 300 tisíc korun provedl Michal Pořický, který se pokládání šindelových střech na památkových objektech dlouhodobě věnuje.

Stejně jako nad schodištěm je ve špatném stavu i krytina nad hlavní věží. Její oprava přijde na řadu až příští rok.

Foto: olomouc.eu | Jana Doleželová




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1