Sympatické prvenství: Olomouc odpustí na dva roky hotelům poplatky za turisty!

Olomoučtí radní v pondělí 22. února jako první v zemi schválili prominutí místního poplatku za ubytované hosty. "Pro ubytovací zařízení jsme na radĕ na dva roky odpustili místní poplatek z pobytu pro ubytovací zařízení. Vĕřím, že to schválí i zastupitelstvo. V tomto smĕru jsme zatím jedním z mála mĕst, která k tomu přikročila. Zábor na předzahrádky odpouštíme do června," uvedla už v pondělí večer na svém facebookovém profilu Markéta Záleská, náměstkyně primátora, která má v gesci i oblast cestovního ruchu.

Olomouc promine ubytovatelům místní poplatek za hosty. Ilustrační foto: booking.com - Theresian hotel Olomouc

Pohled na přiloženou mapu potvrzuje, že zatímco v jiných městech tento místní poplatek zatím nechali na původní výši nebo jej pouze snížili, jediná Olomouc má nyní v kolonce místní poplatek číslici 0. (Výjimkou jsou Pardubice, kde byl poplatek nulový i v předchozích letech). Doposud musel provozovatel hotelu nebo penzionu za ubytovaného hosta v Olomouci zaplatit 21 korun za osobu a noc. V době, kdy je ubytovaných hostů minimum, sice nejde o velké sumy, ale olomoucké odpuštění poplatku má platit dva roky, takže po oživení ubytovacích služeb už jistě nepůjde jen o sympatické gesto - město se tak reálně vzdá solidních potenciálních příjmů.

Už vloni při první vlně pandemie olomoucká radnice prominula restauracím poplatek za restaurační zahrádky, podnikatelům v městských nemovitostech na čtvrt roku odpustila nájemné a zadarmo mohli živnostníci či spolky využívat i nájemní prostory v areálech městských škol. I tak je ale dopad krize na celou oblast gastronomických a ubytovacích služeb čím dál hrozivější. Zájemce dnes může na stránkách realitních kanceláří najít bezpočet nabídek donedávna prosperujících restaurací či kaváren, jejichž provozovatelé to už vzdali a končí.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty