Vtipné a originální! Olomoucké centrum už zdobí stovky okrasných barevných větrníků ve tvaru květin

Ulice některých měst zdobí barevné deštníky, Olomouc bude mít větrníky! V ulici 28. října, v úseku od bývalé cukrárny Maruška po ústí k Hornímu náměstí právě probíhá instalace nové výzdoby – barevných větrníčků. Mají tvar květiny, který stejně jako rozkvetlá výzdoba na náměstí odkazuje na Olomouc jako město květin.

Ilustrační foto: archiv mmol

AKTUALIZOVÁNO „Už několik týdnů postupně zdobíme náměstí květinami a toto je to další krok k zatraktivnění centra města. Nebyl by ale možný bez podpory majitelů domů, na kterých jsou ukotvená ocelová lanka, na nichž větrníky visí. Všichni byli nápadem nadšeni a máme dokonce ohlasy i od dalších, že by svým souhlasem s umístěním podobné výzdoby na svém domě rádi podpořili zkrášlování města i v dalších ulicích kolem náměstí. Za to moc děkujeme,“ říká náměstkyně primátora pro kulturu, cestovní ruch a sport Markéta Záleská.

Skoro tři stovky větrníků

Průchod od nákupní galerie k Hornímu náměstí ozdobí celkem 279 duhových větrníků, které jsou upevněné na ocelových lankách ve výšce 5,5 metru. „Větrníky mají tvar květiny, což je pro Olomouc zcela jasná symbolika. Díky nim se nám nabízí zase nový, ozvláštněný, pohled na Sloup Nejsvětější Trojice a já věřím, že se bude líbit jak Olomoučanům, tak i návštěvníkům města, a pohled na pestrobarevnou ulici jim zlepší náladu. To je jeden z našich cílů po nelehké a složité době ovlivněné pandemií, oživit a „rozzářit“ ulice našeho města,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

Podobné instalace byly úspěšně provedeny v řadě historických měst po celé Evropě a například deštníky známe i z Brna. Ale barevné větrníky nad ulicí jsou v rámci České republiky zcela originální, v jiném městě u nás je neuvidíte.

Barevné větrníky budou tuto ulici zdobit až do konce října, tak aby je poté mohla bezprostředně nahradit tradiční vánoční výzdoba. V pátek byla do ulice ve výšce naistalována lanová konstrukce, větrníky se na nih objevily během soboty. Už první pozitivní komentáře naznačují, že tuhle výzdobu budou mít Olomoučané rádi.  

Foto: mmol


Foto: mmol

Foto: mmol




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty