Fámy rychlejší než rozum. Ološlapy rozhodně nekončí. Olomouc není Praha, která má problémy!

Praha se vypořádá se šlapacími pivními vozítky. Rok a půl trval soudní spor mezi magistrátem a provozovatel těchto „beerbiků“, když nakonec rozhodl Nejvyšší správní soud. V Olomouci někdo tuto informaci sdílel na sociálních sítích a během dvou dnů se z informace vyvinula absurdní fáma, že v Olomouci končí Ološlapy. Není to pravda!

Ološlap Žánek má zcela originální konstrukci. / Foto: archiv

Podstatný rozdíl  je, že v Praze jezdily desítky beerbiků a znamenaly opravdu především opilecké povyražení pro turistickou mládež, které značnou část ostatních běžných lidí obtěžovalo. V Olomouci je úplně jiná situace. V celém městě jsou v provozu pouze dvě vozítka originální konstrukce i vzhledu, která provozuje osvědčená společnost Plavby Olomouc, jinak též provozovatelka Ololodí a kulturního prostoru Olodvorek na Dolním náměstí. Ološlapy jezdí více v parcích než v centru města a především je nikdo soudný nepovažuje za problém. Ostatně, ani z radnice nikdy nezaznělo, že by je někdo chtěl snad zakazovat. Naopak město i kraj před pár lety přispěly finančně na stavbu druhého, skutečně krásného a originálního Ološlapu.

Přesto se už druhý den objevují na sociálních sítích nesmyslné zprávy, že v Olomouci budou Ološlapy zakázány nebo že se tak už dokonce stalo. Není to pravda. Fámy jsou ale často rychlejší než praktický rozum. Na pozitivní komentáře u jednoho z těchto příspěvků zareagoval i duchovní otec těchto olomouckých vozítek a šéf společnosti Plavby Olomouc Šimon Pelikán.

„Moc vám všem děkuji za vaše vstřícné slova a podporu. Ološlap jsme začali provozovat ještě dříve než Praha a další města u nás v Česku. Chceme, abychom se za službu, která slouží k zatraktivnění cestovního ruchu, nemuseli stydět a služba pomáhala oživit město, stejně tak jak to dělají naše lodě. Také proto jezdíme minimálně v provozu a podle toho vybíráme trasy. Stejně tak množství alkoholu na něm je velmi omezené, ať ze služby nevzniká vulgární zábava… A to, že lidi na Ološlapu jsou rozjaření je dáno holt tím, že z Ološlapu mají radost.. také jsme postavili nový Ološlap Žánek, ať máme v Olomouci něco unikátního co není nikde jinde ve světě,“ napsal Šimon Pelikán.

Doplnil i své vlastní vysvětlení pro odlišnou situaci v Praze. „To, co se stalo v Praze, je jasný důsledek ignorování místních lidí, magistrátů a kultivované zábavy. Touto cestou my nejdeme ani nikdy nepůjdeme! Všem přeji hezký den a někdy třeba na Ološlap, Plavby Olomouc nebo Olodvorek.“ Uvedl také, že případné připomínky k službě rád uvítá na mailu info@plavbyolomouc.cz.

Věřte tedy raději ověřeným informacím a ne nesmyslným fámám.

Na Ološlapu se před lety projel i Marek Eben coby král Majálesu za doprovodu rektora UP Olomouc Jaroslava Millera. / Foto: archiv




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty