Krokodýla v hořícím domě lovili dva chovatelé ze Zoo Olomouc

Nejen hasiči, ale i chovatelé ze zoo byli dnes ráno překvapeni. V časných ranních hodinách byli zaměstnanci Zoo Olomouc Milan Kořínek a Pavel Javůrek přivoláni k požáru v Klopině na Šumpersku. Jejich zásah si vyžádala přítomnost krokodýla nilského v místě, kde k incidentu došlo. Chovatele přitom dost překvapilo, v jakém prostředí se krokodýl nacházel.

Krokodýl nilský je hrozivým predátorem. / Foto: Zoo Olomouc

"Přijeli jsme do krizové situace. Vysoké riziko pro zasahující jednotky hasičů představoval krokodýl, který se v daný okamžik pohyboval v nevyhovujícím chovatelském zařízení. Bylo potřeba jej z důvodu bezpečí co nejrychleji přesunout do přilehlé garáže, kterou požár neohrožoval. Snažili jsme se tedy v co nejkratším čase zajistit bezpečí hasičům, aby mohli vykonávat svou činnost, současně se postarat o bezpečí zvířete. Krokodýla jsme na hlavě opatřili smyčkou a další manipulací přesunuli. Jednalo se o živočicha dlouhého okolo tří metrů," dodává Milan Kořínek ze Zoo Olomouc.

„Vše ostatní je nyní předmětem dalšího šetření a Zoo Olomouc není činným orgánem ve věci samé. Tyto kompetence mají pouze složky PČR a Krajské veterinární správy,“ uvedla mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Zoo Olomouc ihned oznámila podstatnou informaci, že se případně krokodýla ujmout nemůže, neboť pro jeho chov nemá kapacitní možnosti.

Podle odborníků je krokodýl nilský hrozivým predátorem. Obává se ho téměř každé zvíře a neméně ostražitý musí být i člověk. Náleží totiž k největším a současně nejagresivnějším druhům krokodýlů. Může dorůstat až 6 m délky a těšit se váhy 1 tuny. Vyskytuje se na většině území Afriky a v Izraeli. Je vázán na vodní plochy, především řeky a jezera, k životu mu ale stačí i rozsáhlejší bažina.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty