Vzácná levhartí slečna už přijela. V olomoucké zoo na ní čekal mladý nápadník

Před nedávnem jsme informovali o příjezdu samce levharta mandžuského jménem Aken. V polovině srpna se dočkal své milé. Roční Cora za ním přicestovala až z Kodaně a protože jí právě končí karanténa, ukáže se už návštěvníkům ve venkovním výběhu! Zoo Olomouc je špičková v odchovu této mimořádně ohrožené kočkovité šelmy.

Levhartí samice Cora / Foto: Zoo Olomouc

Cora a Aken by měli v Olomouci vytvořit nový pár. „Tento nový chovný pár je velkou nadějí olomoucké zoo. Věříme, že tak startuje další úspěšná éra jejich chovu,“ doplňuje zoolog Ing. Jitka Vokurková.

Česká republika měla v chovu mandžuských levhartů výjimečné postavení. V zoologické zahradě v Praze se ve své době nacházelo nejvíce čistokrevných zakladatelů mimo území Ruska. Jako druhá s jejich chovem v roce 2001 začala právě Zoo Olomouc, v níž se se doposud odchovalo 12 jedinců.

V přírodě žije asi sto levhartů

Počty zvířat v zajetí několikanásobně převyšují jejich počet v přírodě. Za poslední léta se jeho stavy zvýšily až na zhruba sto zvířat, která byla spočítána v roce 2017 pomocí fotopastí. Původní monitoring v 70. letech minulého století zjistil pouze 32 jedinců (za využití stop zanechaných ve sněhu). Vážnou hrozbou pro levharty je pytláctví, ale i lesní požáry, nebo těžba dřeva a nerostných surovin.

Ruské a západní ochranářské skupiny utvořily organizaci s názvem Amur Leopard and Tiger Alliance (ALTA), která se má pokusit levharty a tygry ussurijské, kteří jsou rovněž ohroženi, zachránit. Snahou o záchranu levharta mandžuského se zabývá i WWF. Populaci v přírodě bude muset podpořit populace ze zoologických zahrad, tak aby se docílilo dostatečné genetické diverzity.

V přírodě se levhart mandžuský vyskytuje pouze na Dálném východě, kde obývá nedotčené lesy. Jedná se o velkou formu levharta skvrnitého, nejseverněji žijící poddruh. Jako jediný druh levharta dokáže přežít jak v extrémním horku, tak extrémní zimě. Jeho srst měří v zimě až 7,5 centimetrů. Ruské zoo v čele se zoo v Novosibirsku podnikají veškeré kroky pro reintrodukci, vypouštění zvířat zpět do přírody. Olomoucká zoo se do ní zapojila v roce 2005 poskytnutím jednoho levharta.

Foto: Zoo Olomouc


Samice levharta Cora už je v Olomouci. / Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty