Obrněnec z pravěku: Zoo Olomouc získala jihoamerické pásovce

Olomoucká zoo rozšířila kolekci chovaných zvířat o pravěké živočichy, jejichž historie spadá do paleocénu, do doby před 55 miliony lety. Jsou to pásovci kulovití. Ve volné přírodě lze tohoto výjimečného tvora spatřit v oblastech Jižní Ameriky.

Pásovec je úžasně zajímavý druh zvířete. / Foto: Zoo Olomouc

„Samec pochází ze Zoo Opole, kde se v roce 2018 narodil. Do olomoucké zoo přicestoval koncem roku 2020. Samička narozená v Zoo Jihlava v roce 2020 přicestovala až v těchto dnech. Jejich odchovy v zajetí jsou natolik vzácné, že pokud se nám podaří, budeme pyšní," objasňuje zooložka Jitka Vokurková.

Pásovec kulovitý náleží k menším druhům pásovců. Váží kolem jednoho a půl kila. „Jako jediný savec na světě má tělo kryté pevnými kostěnými pláty. Tento hřbetní pancíř mu slouží jako dokonalá ochrana před predátory. Dokáže se svinout do těsné koule a zranitelné měkké části těla ukrýt nedobytně uvnitř. Ani kočkovité šelmy si s ním v tu chvíli neporadí,“ popisuje mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská. Mocné drápy na předních nohou mu slouží k rozhrabávání termitišť, jejichž obyvateli se živí. Nepohrdne ale ani larvami brouků nebo nejrůznějšími zralými plody. Orientuje se čichem, zrak má natolik slabý, že si občas ani nevšimne případné překážky v cestě a může do ní narazit. Dožívá se až 36 let.

Pásovce kulovité lze ve volné přírodě vidět v oblastech Jižní Ameriky. K jeho pozorování je však nutné posečkat, až padne tma, neboť se jedná o noční zvíře, které během dne aktivuje jen výjimečně. Obývá travnaté oblastí a mokřady v blízkosti lesa.

Olomoucká zoo rozšířila kolekci chovaných zvířat o pár pásovců kulovitých. / Foto: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo rozšířila své osazenstvo o pár pásovců kulovitých. / Foto: Zoo Olomouc

Olomoucká zoo rozšířila kolekci chovaných zvířat o pár pásovců kulovitých. / Foto: Zoo Olomouc


Olomoucká zoo rozšířila kolekci chovaných zvířat o pár pásovců kulovitých. / Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty