S věží nebo bez věže, hlavně když to opraví. Olomouc ztrácí typický prvek

Několikapodlažní domy v Komenského ulici nejsou památkově chráněné. Přesto mají nepochybnou historickou hodnotu. Svědčí o tom, s jakou chutí se v 80. letech 19. století pustili naši předkové do výstavby, když konečně padl zákaz rozšiřování města za hradby. Svědčí i o tom, že stavitelé tehdy měli vkus a radnice věděla, co chce, a uměla to prosadit. Dnes tady město přichází o jeden ze sympatických symbolů oné doby – vizuálně výraznou nárožní věž na jednom z činžáků.

Každý vidí, že bez nárožní věže působí rohový dům výrazně jiným dojmem. / Foto: Rej.cz

Domy, které stojí v ulicích Komenského, nábřeží Přemyslovců, 1. máje a Kosinova, mají jednotný ráz. Všimne si toho i úplný laik, který nerozlišuje historické slohy budov. Trošku poučenější laik pozná, že tyto budovy byly vystavěny na konci 19. století v historizujícím slohu, a to v zajímavě jednotném stylu a s vesměs vysokou řemeslnou i architektonickou kvalitou. Olomouc se tehdy inspirovala Vídní, což je na velkoryse zdobných fasádách domů poznat. V některých domech se dochovaly i prvky reprezentativně pojatých interiérů, ať už v podobě štukové výzdoby, vyřezávaných dveří a ostění či točitých schodišť se zdobenými litinovými zábradlími.


Nárožní věžičky jsou typickým prvkem historizujících domů této části Olomouce. / Foto: Google Maps Streetview

Jedním z typických prvků této zástavby, která vznikla v podstatě během dvou dekád, jsou nárožní věžičky. Každý investor tehdy musel do stavby zahrnout i zdobnou nárožní věž, tedy prvek, který v podstatě žádný hmotný užitek nepřinášel. Věžičky měly více méně jen estetický, ale zato velmi působivý význam. A ten se ani za skoro 140 let nevytratil. Když se na křižovatkách těchto ulic rozhlédneme, máme pocit, že jsme se ocitli mezi paláci. Zvláště když z řady míst vykukuje nad střechami historizujících činžáků i mohutná dómská věž. Jedna z věžiček se ale právě ztrácí.

Rekonstrukcí totiž po letech chátrání prochází dům na rohu ulice Komenského a Dobrovského. Je samozřejmě fajn, že se rekonstrukce dočkal! I tento dům s parádní novogotickou fasádou ale míval krásnou několikametrovou špičatou věž, a  nyní ji už nemá. Proč?

Dům není památkově chráněn, je pouze v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Když se investor, který dům opravuje a obnoví v něm nájemní bydlení, rozhodl věž odstranit a neobnovit ji, nikdo mu nebránil. Investor konstatoval, že věž je staticky velmi narušena a musí být sejmuta, což byla pravda. Současně dal najevo, že ji nehodlá obnovovat, protože by věžička zmenšila prostor pro nově budované podkrovní byty. Orgány památkové péče ani úřad územního plánování mu v tomto pragmatickém rozhodnutí nijak nebránily, neprotestovali ani památkáři z NPÚ. Jak již bylo řečeno, dům prostě není památkově chráněn, byť hodnotu jako součást celku rozhodně má. A vzhledem k tomu, že dům mnoho let chátral, říkají i odborníci stranou, pod zárukou anonymity, že jsou rádi, když se dům konečně opraví. I když už bude bez věže.

Tato část Olomouce tak sice získá opravený dům, ale ztratí další kousek své historické paměti. A to je škoda.

Před začátkem rekonstrukce domu. Foto: Rej.cz

Na začátku rekonstrukce probíhá demontáž věže. Foto: Rej.cz

A dům bez věže... Foto: Rej.cz

Detail nároží bez věžičky. Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty