Krásná barokní socha je zpět. Pískovcová Panna Marie je rekordmankou v počtu stěhování

Lokalitu před domy v Brněnské ulici opět zdobí barokní socha Panny Marie Immaculaty. Kulturní památka se zajímavou historií má za sebou půlroční náročný odborný zásah a nyní je zpět na svém místě. Pod rukama restaurátora v atelieru se postupně proměňovala od letošního dubna. K neobvyklé historii sochy patří i to, že dnes stojí na svém historicky již třetím místě.

Foto: olomouc.eu

Socha Panny Marie Immaculaty už nebyla v dobrém stavu. „Kvůli její záchraně jsme ji proto na jaře nechali převézt k restaurátorovi, aby ji v atelieru odborně vyčistil a kompletně opravil. Po několika měsících, kdy se někteří lidé dokonce obávali o její osud, je zpět v plné kráse na svém místě. Je to příklad další velmi podařené renovace jedné z památek, která patří do veřejného prostoru,“ popsal restaurátorské práce primátor Mirek Žbánek.

Opravená socha tak znovu zdobí prostor v zatravněné ploše mezi bytovými domy v Brněnské ulici. „Po návratu na místo jsme ji navíc nechali na doporučení památkářů otočit 180 stupňů, aby směřovala do veřejné zástavby a ne na rušnou komunikaci, jak tomu bylo původně,“ objasnil změnu majetkoprávní náměstek primátora Matouš Pelikán. „Po zásahu restaurátora působí památka uceleně s přiznáním přirozené patiny stáří. Výsledný estetický dojem potrhuje i originální zbarvení pískovce, jehož světle narůžovělý odstín byl ukrytý pod letitým nánosem tmavých usazenin,“ doplnil.

Dvojnásobné stěhování

Barokní sochařské dílo, které provází i zajímavá historie, pochází z roku 1776. Přestože je socha s lokalitou kdysi samostatné obce Nová Ulice pevně spjata, není její současné umístění původní. Od 18. století až do roku 1941 míjel sochu každý, kdo mířil do Olomouce po dnešní Brněnské, tehdy Zelené ulici.

Socha stávala po pravé straně silnice, ale právě v roce 1941 zažila svoje první stěhování. Bránila totiž tehdejšímu rozmachu a rozšiřování gumárenských závodů, když stála v trase nového vjezdu do podniku. Na náklady firmy Josef Steipe &Co a ve shodě s památkovým úřadem byla přestěhována na protější stranu ulice.

Tam vydržela až do roku 1978, kdy pro změnu stála v cestě rekonstrukci a rozšíření dnešní Brněnské ulice. V té době byla socha opět restaurována a přesunuta na místo, které zdobí dodnes. Po půlroční absenci je nyní zpátky na svém místě. 

Foto: olomouc.eu



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty