Červený kostel, oranžová radnice. Světlem proti násilí na věřících a na ženách

Barevně nasvícené významné budovy ve městě už tradičně upozorňují na důležitá společenská témata a Olomouc se touto cestou připojuje k jejich připomínání a zviditelnění. Dnes si červeně nasvíceným kostelem Panny Marie Sněžné připomeneme „červenou středu“, tedy den věnovaný lidem, kteří jsou kdekoli na světě pronásledováni pro svou víru. Čtvrtek 25. listopadu je pak Mezinárodním dnem proti násilí na ženách. Připomene ho oranžově nasvícená radnice.

Barevné osvětlení významných památek připomíná významné dny / Ilustrační foto: archiv

Na mnoha místech v České republice i ve světě si lidé dnes, ve středu 24. listopadu, připomínají všechny, kdo jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Symbolem této připomínky a podpory je nasvícení významných kostelů či staveb červenou barvou, která má představovat prolitou krev trpících pro víru. V Olomouci se dnes po setmění rudě rozzáří kostel Panny Marie Sněžné. Červená středa, nebo-li Red Wednesday, se uskuteční již počtvrté nejen v České republice, ale také na dalších místech ve světě - mj. v Londýně, Bratislavě, Vídni, Budapešti, na Filipínách.

Mezinárodní den proti násilí na ženách vyhlásilo Valné shromáždění OSN již v roce 1999. Vlády jednotlivých zemí i nejrůznější města si tento den připomínají oranžovou barvou. Do oranžového hávu se zítra zahalí i budova olomoucké radnice. Připomene tak důležitou problematiku, která rezonuje napříč celou společností. Podle údajů Evropského parlamentu celá polovina žen někdy zažila sexuální obtěžování.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty