Vládní zákaz ze dne na den změnil pravidla. Prodejci z vánočních trhů jsou zoufalí

Vzali si úvěr, věnovali tomu několik měsíců práce, a ze dne na den je všechno v troskách. Tak hodnotí řemeslníci, kteří nabízeli své zboží na Horním a Dolním náměstí, okamžité uzavření vánočních trhů Olomouc. Koncesovaný provozovatel, kterým je o-p.s. Kulturní Olomouc, už včera avizoval, že jde ze strany vlády o likvidační rozhodnutí, kterému se ale musí podvolit. Vedení města, které na trhy přímý vliv nemá, protože jejich konání je věcí koncesionáře, hledá možnosti, jak stánkařům pomoct.

Vánoční ozdoby vytvářeli skláři půl roku, aby jim pak ze dne na den zrušili vánoční trhy.... Foto: Rej.cz

Nové krizové nařízení vlády o zrušení vánočních a adventních trhů zklamalo a naštvalo mnoho občanů, avšak mnohým stánkařům způsobilo velké komplikace, které mohou být pro některé z nich až likvidační.

„Vzali jsme si úvěr, abychom mohli napéct zboží a zaplatit nájem za stánek. Co teď budeme dělat, netuším," říká smutně žena, která v jednom ze stánků nabízí oblíbené vánoční perníčky. „Je v tom určitětak půl roku naší práce a samozřejmě peníze, a navíc je to vlastně už druhý rok za sebou, kdy s námi takhle zametli,“ říká další žena, která s manželem prodává vlastnoručně vyrobené skleněné vánočné ozdoby a tradiční baňky na stromeček.

Vláda naštvala i olomouckou radnici

Rychlostí, s jakou vláda toto nařízení uvedla v platnost, je zaskočeno i vedení města Olomouce.

„Rozumím tomu, že vláda chtěla zabránit otevření vánočních trhů v Praze a v jiných městech, kde se teprve chystaly, ale na mnoha jiných místech, včetně Olomouce, už jsou trhy otevřené. A zavřít je ze dne na den je vůči stánkařům ohromně nefér. Kdyby se platnost nařízení odsunula o pár dní, mohli stánkaři zejména v gastro stáncích stihnout prodat alespoň to, co měli předpřipravené. I loni byla možnost si jídlo odnést, což teď třeba zůstává v případě food courtů v obchodních centrech, zatímco prodejci na vánočních trzích tuto možnost vůbec nedostanou,“ cítí rozhořčení primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Olomoučané, kterým místní vánoční trhy přirostly k srdci a mají s nimi spojenou příjemnou adventní atmosféru, se samozřejmě bouří. Kromě naštvání však nejnovější opatření vzbudilo v lidech také velkou vlnu solidarity. „Dostávám mnoho dotazů, jestli je možné stánkaře z vánočních trhů podpořit i nějak jinak, než že si u nich lidé v rychlosti poslední den něco nakoupí. Lidé s nimi opravdu soucítí, je to hrozná situace, pro mnohé z nich jsou tržby z vánočních trhů v rámci roku opravdu zásadní a bez nich třeba nebudou moci ve svém podnikání pokračovat. Chceme jednat i s pořadatelem, jestli jako město můžeme pomoci tento zmar alespoň nějak zmírnit,“ říká náměstkyně primátora města Olomouce Markéta Záleská.

Krizové nařízení vlády směřuje přímo za pořadateli vánočních trhů a město Olomouc nyní nemá možnost do této situace nijak zasáhnout. Přesto se vedení města snaží najít řešení, jak alespoň částečně zmírnit dopady uzavření trhů na stánkaře, kteří si často na pořízení zásob zboží museli vzít úvěr.

„Když jsme rušili kulturní program, měli jsme za to, že jsme včetně rozestupů mezi stánky a povinných dezinfekcí přijali společně s pořadatelem dostatečná opatření k tomu, aby bylo na olomouckých vánočních trzích bezpečno. Že v takovém případě opravdu nelze na náměstí vytvořit méně bezpečné místo, než jsou třeba nákupní centra. Vláda má bohužel jiný názor. Ačkoli nám nové nařízení v tomto směru nedává žádný smysl, nechceme ho nijak obcházet, ale zároveň chci věřit tomu, že se nám podaří najít nějakou zákonnou možnost, jak prodejce nenechat úplně na holičkách,“ doufá primátor.

Vánoční trhy v centru Olomouce, stejně jako všechny ostatní v zemi, můžou být otevřené do dnešních 18 hodin. Poté musí stánkaři zavřít.

Výtah z aktuálních nařízení vlády - omezení maloobchodu a služeb

Platí od 18 hodin pátku 26. listopadu. Dochází ke zpřísnění pro provozovny stravovacích služeb, bary, diskotéky, herny atd., které budou muset mít nově zavřeno v čase mezi 22.00 hod. a 04.59 hod. Zakázán bude provoz vánočních trhů s výjimkou prodeje vánočních stromků a kaprů a v nákupních centrech nebude možné stravování přímo v tzv. food courtech. Zákazníci si budou muset zakoupení jídlo odnést s sebou. S výjimkou vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb bude také zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty