Zoo Olomouc má rekord, přišlo nejvíc lidí za deset let. Tři a půl měsíce přitom bylo zavřeno!

Zoo Olomouc otevřela své brány poprvé v roce 1956. Od té doby sem přišlo 16 517 023 návštěvníků. V roce 2021 se turniket otočil celkem 367 248 krát, což je nejlepší výsledek za deset let! Na ploše 42 hektarů v zoo žije 1621 jedinců ve 392 druzích. Za rok se tu narodilo 270 mláďat.

Foto: Zoo Olomouc

„Ze všeho nejvíce bychom chtěli poděkovat za neutuchající přízeň. Lidem, kteří zoo finančně pomohli, byť se jejími návštěvníky nestali, i všem těm, kteří zahradu podpořili už tím, že přišli a podíleli se na nejvyšší návštěvnosti za posledních 10 let, přestože byla zahrada téměř čtyři měsíce z roku zcela uzavřená,“ ocenil ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Počet návštěvníků se zastavil na čísle 367 248. Jedná se o nejvyšší návštěvnost za posledních deset let. Pro srovnání; v roce 2020 byla návštěvnost 293 457 osob, v roce 2019 pak 348 209. Covidová doba si přitom v uplynulém roce vyžádala uzavření zahrady od 1. ledna do 12. dubna, tedy skoro tři a půl měsíce.

ZVÍŘATA

Mezi významné odchovy lze nepochybně zařadit zdařilý odchov lvíčka zlatého, kozorožce kavkazského, kaloně Rodriguezského, zoborožce kaferského, zubra evropského, lemura katy nebo třeba medojeda kapského.

Návštěvníky jistě potěšil nově přivezený pár levhartů mandžuských a dva samci pandy červené. Ta se v zoo objevila vůbec poprvé stejně jako nově přicestovalí velbloudi jednohrbí.

KRMENÍ

Jelikož zvířata vloni zodpovědně hodovala, celková roční útrata za nákup krmiva činila úcthodných 6,86 milionu korun. Náklady na denní spotřebu krmiva pak představovaly částku 18 796 korun.

NOVÉ STAVBY

V průběhu roku došlo k otevření nové expozice terárií. Šlo o nevyužitý interiér vyhlídky pavilonu žiraf, který se proměnil ve zbrusu novou expozici terárií, představující království pro varany, užovky, leguány, zlatohlávky a další obyvatele. Poté se přidala expozice pro rysy.

Kůrovec i vichřice Eberhard se totiž neblaze podepsali na výběhu rysů karpatských. Nově tedy zoo vybudovala prostornou vyhlídku pro návštěvníky a rysům se současně zvětšilo jejich území. Jako další v pořadí následovala expozice pro pandy červené.

Právě loni Zoo Olomouc rozšířila kolekci svých zvířat o velice atraktivní živočichy - pandy červené. Své útočiště našli v původním výběhu nosálů, který byl pro ně speciálně upraven, oba samci přijeli z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais).

DALŠÍ PLÁNY

Do dalších plánů zoologické zahrady patří stylové gastro provozovna pro návštěvníky, která už vzniká v blízkosti pavilonu šelem. Staví se nové nádrže na dešťovou vodu v prostoru rybníčku v centrální části zoo a probíhají přípravy na zahájení stavby inženýrských sítí.

Zásadní podíl na finanční stabilitě zoo má její zřizovatel statutární město Olomouc, který v uplynulém roce přispěl částkou 33 milionů korun.

Foto: Zoo Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty