Na rozkvetlém Horním náměstí roste socha české královny Marie Terezie

Dvě zajímavé novinky jsou k vidění na Horním náměstí. V Arionově kašně je další díl seriálu květinové výzdoby a na nároží radnice roste nová socha. Připomíná slavnou panovnici Marii Terezii.

Foto: Rej.cz

Česká a uherská královna Marie Terezie znamenala pro historii Olomouce mnoho. Olomouc nechala proměnit ve významnou  bastionovou pevnost a město několikrát osobně navštívila. Právě proto byla slavná panovnice vybrána jako námět velké pískové sochy, která vzniká na rohu radnice směrem ke Sloupu Nejsvětější Trojice. Mimochodem, i vysvěcení dokončeného sloupu byla Marie Terezie s manželem Františkem Lotrinským osobně přítomna.

Obličej panovnice byl už v pondělí skoro hotový, v dalších dnech bude třeba postupně dokončit další části sousoší. Autor sochu nakonec zafixuje penetrací, takže i když je vytvořena z písku, vydrží na náměstí ještě několik měsíců. 

Dalším příjemným místem Horního náměstí je teď vyzdobená Arionova kašna. V kašně se totiž už od konce července střídají po týdnu květinové aranže. Nyní převládá oranžový tón díky půvabným liliím. Poslední výměny květin, tentokrát podle autorky výzdoby o dost výraznější, se Olomoučané dočkají tento týden pravděpodobně ve čtvrtek.

Foto: Rej.cz 

Foto: Rej.cz 

Foto: Rej.cz 



INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj