Víme, co se v pátek dohodlo. Olomoucká rada bude bez tradičních stran

AKTUALIZOVÁNO Skoro týden trvající maraton vyjednávání je zřejmě u konce. Vítěz voleb, kterým je ANO, v pátek večer odmítnul nabídku koalice SPOLU. Logicky tedy bude sestavovat Radu města Olomouce s třetím a nejspíš i pátým týmem z cílové pásky, tedy s ProOlomouc a Piráty a s hnutím spOLečně.

Sestava v zastupitelstvu a radě města se podstatně změní | Ilustrační foto: archiv

O podobě městské rady se bude teprve jednat. Určitě ale bude primátorem Miroslav Žbánek. Bude v ní zastoupeno ANO, spOLečně, ProOlomouc a Piráti. Rozdělení rezortů a míst náměstků primátora je ještě věcí jednání.  Podle našich zdrojů bude pravděodobně mít v radě města ANO nadpoloviční většinu šesti členů, což pro něj znamená pro příští čtyři roky velmi luxusní situaci. V dosavadní radě mělo ANO pět členů, ODS, KDU-ČSL a hnutí Společně měly celkem šest radních.  

Na vládě v Olomouci se už nebude podílet ODS ani KDU-ČSL, v opozici zůstanou rovněž TOP 09, SPD a Trikolora. „O spolupráci jsme zájem měli a jednali jsme férově. Nevyšlo to, jsme tedy připraveni odejít do opozice, kde budeme tvrdě, ale konstruktivně pracovat,“ uvedl jeden z vyjednavačů koalice SPOLU.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty