Izraelská vlajka u olomoucké radnice: symbolická podpora napadenému státu

Před olomouckou radnicí vlaje od úterního rána izraelská vlajka. Město Olomouc tak symbolicky vyjadřuje podporu Státu Izrael v době, kdy čelí útokům ze strany palestinského radikálního hnutí Hamás. Současně město vyvěsilo i vlajku České republiky.

Vlajka Státu Izrael u olomoucké radnice. / Foto: Rej.cz

Nejde o politické gesto, ale o vyjádření vztahu Olomouce k židovskému společenství, které mělo i v Olomouci dlouho velký význam. Intenzivní napadání a ostřelování ze strany teroristického hnutí Hamás vyvolalo vojenskou reakci Izraele, která zase pro změnu například v řadě západoevropských měst spustila protiizraelské a antisemitské demonstrace. Olomouc chce vyvěšením vlajky dát najevo, koho v nynějším konfliktu vnímá jako napadenou stranu. Podobný krok jako Olomouc udělala i některá další města či městské části v České republice. 

"Již před téměř 130 lety byla v Olomouci založena Židovská obec, kterou po válce přeživší občané opět obnovili a dodnes patří mezi živé a aktivní židovské komunity. Jedou z jejích aktivit, kterou můžete zaznamenat při pouhém průchodu městem, jsou tzv. kameny zmizelých, stolpersteine. Mosazných destiček se jmény najdete v olomouckých ulicích už 270. Každý rok je zástupci Židovské obce za finančního přispění města umisťují do chodníků jako připomínku obětí holocaustu před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposled bydlel před deportací do koncentračního tábora," uvedli zástupci města napsala na oficiálním facebookovém profilu.

Vlajka Státu Izrael u olomoucké radnice. / Foto: Rej.cz



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty