Arcibiskup, velvyslanec a primátor zahájí výstavu u Dómu svatého Václava

Před katedrálou sv. Václava si nově můžete prohlédnout výstavu "Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě". V rámci Česko-maďarského roku ji zde již ve středu zahájí primátor města Olomouce Mirek Žbánek společně s velvyslancem Maďarska v České republice Miklósem Borosem a Janem Graubnerem, arcibiskupem olomouckým.

Výstava Nemějte strach před svatováclavskou katedrálou / Zdroj: FB Statutární město Olomouc

Výstava se věnuje nejvýznamnějším osobnostem katolické církve období před rokem 1989, které se staly symbolem odporu proti polskému, československému a maďarskému totalitnímu komunistickému režimu. Výstava připomíná roli církve v úsilí o svobodu i spolupráci odvážných osobností nejen z řad věřících v zemích V4.

Na výstavních panelech jsou informace o osudech čtyř velkých osobností středoevropské církve z období totality: arcibiskupa pražského Josefa Berana, biskupa nitranského Jána Chryzostoma Korce, arcibiskupa ostřihomského Józsefa Mindszentyho a arcibiskupa Varšavy a Hnězdna Stefana Wyszyńského. Všechny tyto osobnosti měly osobní zkušenosti s komunistickým útlakem a vězněním. Výstava se věnuje také roli papeže Jana Pavla II. v procesu demontáže komunismu ve střední Evropě.

Zdroj: FB Statutární město Olomouc



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty