Výročí 17. listopadu si připomene Olomouc před právnickou fakultou

Výročí 17. listopadu 1939 a 1989 si můžete v Olomouc připomenout i na oficiálním pietním aktu. Ten se odehraje od jedenácti hodin před Památníkem bojovníků za demokracii a svobodu na třídě 17. listopadu. Jedná se o prostranství před právnickou fakultou.

Památník bojovníků za demokracii a svobodu / Autor: Dezidor – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21349150

Toto místo nebylo pro stavbu památníku zvoleno náhodně. V listopadových dnech 1989 zde totiž studenti a další Olomoučané vystavěli obrovskou zeď z kartonových krabic, aby tak symbolicky oddělili tehdejší sídlo Okresního výboru KSČ od zbytku společnosti.  Po politických změnách bývalé okresní sídlo komunistů získala Univerzita Palackého, která zde otevřela v roce 1991 právnickou fakultu.

V roce 2004 zde nechalo město spolu dalšími organizacemi (Český svaz bojovníků za svobodu, Československá obec legionářská, Svaz Pomocných technických praporů – Vojenské tábory nucených prací České republiky (svaz PTP–VTNP), Konfederace politických vězňů České republiky a Vojenský spolek rehabilitovaných AČR) postavit památník, jehož autorem byl olomoucký akademický sochař Bohumil Teplý. 

Tady se můžete klouzat, soudruzi! Budovu OV KSČ zastavěli demonstranti stěnou z krabic. / Foto: Petr Zatloukal



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty