HISTORIE: Jak kýchá slon? Příběh Oskara Gutwinskeho (1. díl)

Bratři Bankové, Hudec, Valenta - Jeseníky by možná tyto slavné rodáky neměly, kdyby tu lyžování v minulosti tak nezakořenilo. A za to vděčíme jednomu divoce vyhlížejícímu šumperskému zubaři. Nebyl sice prvním lyžařem v Jeseníkách, pro rozvoj lyžování v regionu však udělal víc než kdokoli jiný.

Šumperský dobrodruh Oskar Gutwinski byl u založení historicky první lyžařské jednotky v armádě Rakouska-Uherska. Foto: archiv

Oskar Gutwinski se narodil v roce 1873 v Osoblaze do rodiny lékárníka. Tatínek si přeje mít v rodině pana doktora, a tak Oskara posílá na studia medicíny do Vídně. Záhy se ovšem ukazuje, že chlapec má slabé srdce. Profesoři mu doporučují klidnější a méně fyzicky náročnou práci dentisty. Gutwinski si tedy zubařskou specializaci dodělává v Berlíně.

U zubaře bylo veselo

Do Šumperka se vydá za svou láskou. V roce 1901 se sem přižení a otvírá zubařskou praxi. Velmi rychle se stává oblíbeným i významným měšťanem, má dar výřečnosti, šíří kolem sebe dobrou náladu. Kdo by neměl rád zubaře, který zasype pacienta od příchodu veselými historkami, takže si dotyčný ani nevšimne, že mu právě vytrhl zub. Jako každý, kdo ve městě něco znamená, také Oskar pravidelně dochází do vyhlášené vinárny Meiss, kousek od radnice, kde se na začátku století u sklenky vína domlouvá vše podstatné, co se chodu města týče. Zvolení do Rady města je tak již jen otázkou času. 

Hory a výlety do vysokých kopců jsou v té době hlavní kratochvílí šumperských měšťanů. Být členem šumperské pobočky MSSGV, tedy Moravskoslezského sudetského horského spolku je společenskou nutností. Ostatně vášeň pro turistiku a láska k horám pronikly místnímu německojazyčnému obyvatelstvu přímo do DNA. Mimochodem - v Německu je MSSGV činný dodnes. Oskar se se svým naturelem zákonitě stává vůdčí postavou rozvoje turistiky v Jeseníkách.

Privilegium: volný pohyb v horách

Když mu kníže Lichtenštejn nabízí, aby se stal jeho dvorním zubařem, Gutwinski toto privilegium směňuje za možnost volného pohybu v knížecích lesích. Může se tak dostat do míst, kam se tehdy běžní smrtelníci nedostanou. Obdobnou dohodu učiní i s majitelem druhé části hor, hrabětem Kleinem.

S knížetem navíc Gutwinski domlouvá stavbu velké horské chaty poblíž vrcholu Kralického Sněžníku. Lichtenštejnova chata se mu stane v budoucnu osudem.

V době, kdy jak docela věrně popisuje film Krakonoš a lyžníci, zakoupil v Krkonoších hrabě Harrach svým lesníkům první ski, v Jeseníkách Gutwinski pořádá na Červenohorském Sedle a ve Starém Městě lyžařské kurzy a také první závody. Učí tzv. lilienfeldskou školu, kdy se kopce sjíždí s jednou dlouhou holí. Tento styl je později nahrazen stylem švédským s dvěma holemi. Lyžníkům nevyhovuje především brždění, kdy se dlouhá hůl zapřela mezi nohama.

Rychlý Oskar

Pro své lyžařské umění (v němž mu zdatně sekunduje manželka Adele) získává přezdívku „Rychlý Oskar“. Je to právě on, kdo už v roce 1908 vyznačuje tyčemi první zimní trasy, které využíváme dodnes - z Ramzové přes Sedlo na Praděd a ze Starého Města na Kralický Sněžník.

Pak ovšem přichází Velká válka. Gutwinski se ve čtyřiceti letech hlásí jako dobrovolník a jasná je i jeho volba zbraně. Sám se podílí na zformování historicky první lyžařské jednotky v armádě Rakouska-Uherska. Tato jednotka horských myslivců ostatně prodělává výcvik na Staroměstsku. Gutwinski s ní pak projde celé Karpaty, rok je uvězněn v ledové jeskyni ve svazích Marmolady v italských Alpách. Účastní se také legendami opředeného transportu děla na vrchol Ortleru (3.902 m.n.m.). Z války se vrací z italského zajetí, s mnoha vyznamenáními, s podlomeným zdravím, neschopen dále vykonávat zubařskou praxi.

A tady začíná další fáze jeho pionýrského úsilí...

(Pokračování příště)

O Oskara Gutwinskeho se zajímám už deset let. Svůj starší článek jsem doplnil především o informace z knihy Jiřího Glonka Na Jeseníky, úžasného nakladatelského počinu, bible všech milovníků našich zadumaných hor. Stejnojmenná výstava je nyní instalována ve Vlastivědném muzeu v Šumperku a nezbývá, než doufat, že ji bude možné co nejdříve navštívit. Radovan Auer

Lichtenštejnova chata poblíž vrcholu Kralického Sněžníku.

O AUTOROVI ČLÁNKU

Radovan Auer je ředitelem Světa knihy - největšího knižního veletrhu a literárního festivalu v České republice. Dříve působil jako filmový producent, stojí například za kultovní komedií Samotáři.

Ve volném čase se dlouhodobě amatérsky věnuje historii Šumperka a okolí. Je iniciátorem prvního českého vydání Dějin města Šumperka Franze Harrera, což se mu v loňském roce po tříletém úsílí se Šumperským okrašlovacím spolkem podařilo. Pro Rej.cz připravil na letošní rok seriál článků z historie města, a to jak dříve publikovaných, doplněných o nové informace, tak zcela nových.

Knihu Dějiny města Šumperka Franze Harrera si můžete objednat zde.

Stavbu Lichtenštejnovy chaty v roce 1907 prosadil právě Gutwinski.

Oskar Gutwinski.

Lichtenštejnova chata poblíž vrcholu Kralického Sněžníku.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty