Dvě budovy a dva snímky od sebe dělí 65 let. Obě znamenají základ pro všechny budoucí lékaře

Před rokem zahájila Univerzita Palackého v areálu Fakultní nemocnice Olomouc stavbu moderní čtyřpodlažní budovy, kterou pro teoretickou a praktickou výuku svých studentů využijí od roku 2026 Lékařská fakulta, Univerzita Palackého a Fakulta zdravotnických věd UPOL. Po dvanácti měsících již stojí skelet budoucí dominanty Hněvotínské ulice. V té souvislosti zveřejnila nemocnice archovní snímek jiné významné rozestavěné stavby v těsném sousedství.

Stavba Teoretických ústavů LFUP před 65 lety | Foto: Rudolf Smahel

Novou budovu budou využívat pro teoretickou a praktickou výuku svých studentů od roku 2026 Lékařská fakulta, Univerzita Palackého a Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci. Po dvanácti měsících již stojí skelet budoucí dominanty Hněvotínské ulice.

 A je tomu zhruba 65 let, co v podobné fázi rozestavěnosti vyfotografoval stavbu Teoretických ústavů LF UP známý olomoucký fotograf, fotoreportér a odborný publicista Rudolf Smahel. Tato dnes pro fakultní nemocnici typická budova teoretických ústavů byla vystavěna v letech 1955 - 1960 podle projektu Jiřího Krohy a Václava Roštapila, Studenti se do ní nastěhovali v roce 1960.

Dvě fotografie ukazují dva milníky v historii rozvoje infrastruktury pro moderní výuku medicínských a zdravotnických oborů, jejichž absolventi jsou tolik potřební pro zajištění kvalitní péče o pacienty.  

Dnešní stavba nové budovy | Foto: FNOL




INZERCE
Hlas pro náš kraj Hlas pro náš kraj

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Hlas pro náš kraj