Dva stateční chlapci dostali medaile za záchranu života. S nimi byl oceněn i odvážný hasič

Když se ve čtvrtek 27. října stali účastníky dramatu, zvládli svou roli dva chlapci z Uničova na sto procent. V Dolní Sukolomi tehdy při hře jejich kamarád spadnul do zatopené jímky. S obrovskou dávkou duchapřítomnosti a odvahy se mu kamarádi snažili pomoci. Vše zvládli a mladým hrdinům teď bude jejich čin připomínat i medaile. Následně ředitel hasičů ocenil i kolegu, který zachránil staršího muže ze studny.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Medaile HZS Olomouckého kraje Janu Nesvadbovi a Danielu Kohoutovi za záchranu života předal v prostorách Klášterního Hradiska krajský ředitel brig. gen. Karel Kolářík. Oba chlapci svou duchapřítomností a statečností pomohli kamarádovi Martinu Tkadlecovi, který při společné hře v areálu staré cihelny spadnul do odkryté zatopené jímky, v níž byly dva metry vody (na snímku vpravo).

Díky jejich pohotovým reakcím zvládnul nebezpečnou a vypjatou situaci až do příjezdu uničovských hasičů, kteří jej z jímky vyprostili. Do dvoumetrové hloubky mu hodili větve a dřevo, aby se měl čeho chytit a nevysiloval se plaváním ve studené vodě. Jenže brzy vyhodnotili a ZCELA SPRÁVNĚ, že to vlastními silami nezvládnou, a tak přivolali hasiče.

I odborníci říkají, že oba hoši tak měli lví podíl na záchraně jeho života.

Medaili HZS Olomouckého kraje udělil krajský ředitel také nadstrážmistru Lukáši Zapletalovi, který slouží na stanici Olomouc jako strojník. Nadstrážmistr Zapletal se při výkonu služby výraznou měrou podílel na záchraně života staršího muže, který spadnul do hluboké studny. Zásah pomocí lezecké techniky ztěžoval fakt, že otvor byl krytý betonovým víkem, které nebylo možné stabilizovat a po celou dobu záchranné operace hrozilo zřícením. Nadstrážmistr Zapletal projevil svou statečnost a notnou dávku odvahy, i přes hrozící nebezpečí se na laně za mužem spustil a ze studny jej ve spolupráci s kolegy vyprostil.

Krajský ředitel Karel Kolářík předává medaili nadstrážmistru Lukáši Zapletalovi | Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty