Silná bouřka a liják ochromily region. Ve Velkém Týnci se zopakovala lokální záplava

DOPLNĚNO Výrazná bouřková fronta s mimořádně silnými lijáky zaměstnala ve středu večer profesionální i dobrovolné hasiče. Velmi komplikovaná situace nastala v obci Velký Týnec, kde se po několika týdnech opakovala lokální záplava. Hasiči zasahovali během večera a noci u bezmála 250 událostí!

Foto: HZS Olomouckého kraje

„Aktuálně stále odstraňujeme následky večerních bouřek,“ napsala ve čtvrtek ráno mluvčí profesionálních hasičů Lucie Balážová. „Celkově jsme zasahovali u 230 událostí v kraji, ovšem nejvíce zasažené okresy byly Olomouc se 106 případy a Přerov s 82 případy.“ Později upřesnila počet zásahů na 248. 

Hasiči čerpali v 99 případech vodu ze sklepů, garáží i rodinných domů. V 88 případech odstraňovali spadlé stromy z komunikací. Museli rychle zasahovat také u dalších nebezpečných stavů, jako byly utržené plechové střechy, ucpané propustky a kanalizační vpusti.

Největší počet problémů hlásily obce Bělotín a Černotín na Přerovsku a Grygov a Velký Týnec na Olomoucku. „V samotné Olomouci pak bylo zasaženo opět sídliště na Černé cestě,“ dodala Lucie Balážová. Komplikace se ale objevily i na Šumpersku. V postižených obcích a na Černé cestě nyní místní dobrovolné jednotky postupně po opadnutí vody odčerpávají vodu ze zasažených domů. Na sídlišti byly zatopeny dva vchody panelového domu vodu.

Pokud přívalové srážky či bouřky na majetku napáchaly velké škody, je třeba vše důkladně zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.

"Doporučujeme obyvatelům kraje, aby po silných bouřkách zkontrolovali průchodnost kanalizačních vpustí, okapů a tzv. gajgrů, tedy lapačů střešních vod. V případě potřeby je nutné je vyčistit od listí a naplavenin, aby se předešlo dalším škodám na majetku při dešti," upozorňuje mluvčí hasičů.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje

Foto: HZS Olomouckého kraje




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Ekologický rozcestník MIE
INZERCE
Chata Kouty