Poláci poznávají historickou Olomouc jako spřízněné město s mnoha polskými stopami

Patří k nejčastějším návštěvníkům Olomouce. Polští turisté stále častěji míří do Olomouce. Ta se jim představuje jako město nejen krásné a historicky mimořádně významné, ale i spřízněné s polskými dějinami a osobnostmi. Vznikl k tomu i průvodce a zajímavá videa!

Nový průvodce provázející po olomouckých pamětihodnostech a významných místech spojených s jejich zemí mají nyní v Olomouci k dispozici návštěvníci z Polska. U příležitosti Polské sezóny v Olomouci a v návaznosti na dvoudílný pořad Polské stopy vznikla brožura, která mapuje právě místa v Olomouci spojená s historií a osobnostmi Polska. V dohledné době bude k dispozici také v českém překladu a následovat budou i brožury propojující Olomouc také s dalšími zeměmi, v nichž máme partnerská města.

Pořad Polské stopy, který ve spolupráci s olomouckou katedrou polonistiky vyrobil Polský institut v Praze, je miniprůvodce po místech, která se v Olomouci pojí s polskými dějinami. Nyní mají polští návštěvníci možnost projít si tato místa sami, s pomocí tištěného vydání.

Polsku je letos v Olomouci věnováno mnoho kulturních a společenských událostí. Všechny najdete v kompletním programu na webu https://polskasezona.olomouc.eu. Z těch nejbližších akcí určitě stojí za připomenutí polská účast na mezinárodním festivalu vojenských hudeb nebo zářijová přehlídka polských filmů, street art festival či prezentace polských regionů a měst, kuchyně a hudby na Horním náměstí.

V rámci tohoto vyvrcholení Polské sezóny během víkendu 16. – 17. září si budete moci s průvodcem projít právě i zmiňovaná zajímavá místa z Polských stop. Vybrat si můžete ze dvou termínů prohlídek – v sobotu 17. září v 11 nebo v 16 hodin. Sraz bude vždy na Horním náměstí před orlojem, rezervace předem není nutná.19. července 2022 (út)

STALETÉ VAZBY MEZI OLOMOUCÍ, KRAKOVEM, VRATISLAVÍ, SLEZSKEM A POLSKEM 

Mezi Moravou a Polskem, mezi Olomoucí a Krakovem a dalšími městy na obou stranách hranice existuje mnoho společných zájmů, prožitků i částí historie. Letos si tyto souvislosti a přátelství budeme v Olomouci opakovaně připomínat a vzájemně se poznávat. Kulturu, kuchyni i historii. Čeká nás totiž Polská sezóna v Olomouci.

Olomouc obdivoval slavný král Jan III. Sobieski, ale v olomoucké pevnosti věznili i mnohé polské vlastence včetně jednoho světce, na Univerzitě Palackého je dlouhá tradice polsko-českých kontaktů a dnes i významné polonistiky. Můžete se vydat po polských stopách, ať už Jana Pavla II., nebo slavných polských spisovatelů, kteří přijížděli za Václavem Burianem. Během Polské sezóny v Olomouci objevíte polské muraly, skvělou hudbu nebo se necháte inspirovat na výlety k sousedům.

Nyní se můžete podívat také na pořad, který ve spolupráci s olomouckou katedrou polonistiky vyrobil Polský institut v Praze. Polské stopy – mininiprůvodce po místech, která se v Olomouci pojí s polskými dějinami.

Pořad POLSKÉ STOPY V OLOMOUCI

1. díl

Hádejte, na kterém olomouckém náměstí se s želvou fotil polský premiér Tadeusz Mazowiecki a dramatik Sławomir Mrożek hledal proslulý fiszplac? Vydejte se s Polským institutem v Praze a Michaelou Zormanovou po polských stopách v Olomouci!

Kamera a střih: Marta Borowiecka

2.díl

Olomouc leží na staré cestě do Polska. Přicházeli a odcházeli po ní duchovní, studenti, armády, ale také panovníci a v neposlední řadě i umělci. Vydejte se s Polským institutem v Praze a Michaelou Zormanovou po polských stopách v Olomouci!

Kamera a střih: Marta Borowiecka



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
Chata Kouty