Padesáté Svátky písní slibují velkou show - open-air představení rockového oratoria na náměstí

Na jubilejní padesátý ročník jednoho z největších festivalů pěveckých sborů v České republice se můžeme těšit na přelomu května a června. Festival se uskuteční od 31. května do 4. června 2023 v olomouckých sálech i pod širým nebem. Jedním z taháků bude rockové oratorium Eversmiling Liberty na Horním náměstí.

Umělecký ředitel Svátků písní 2023 Milan Motl | Zdroj: FB Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl / KOS Choir CZE

Loni na podzim uběhlo padesát let od prvního setkání pěveckých sborů v Olomouci. Tuto tradici založili Karel a Jiří Klimešovi. Zásluhou organizačního týmu a díky podpoře hudebních kateder Univerzity Palackého v Olomouci je letos připravený jubilejní ročník s atraktivním programem.  

Festival druhým rokem pořádá spolek OLArt21 za podpory Unie českých pěveckých sborů. Pozici uměleckého ředitele po Marku Klimešovi zastává od poloviny roku 2022 Milan Motl, sbormistr Smíšeného pěveckého sboru KOS, člen hudební komise Unie českých pěveckých sborů a odborné rady NIPOS-ARTAMA Praha pro mládežnický sborový zpěv a předseda Asociace učitelů hudební výchovy. “Jsme rádi, že se k nám přidal právě Milan Motl. Oslovili jsme jej s naší představou, jakým směrem bychom chtěli Svátky písní Olomouc posunout, a on naši nabídku přijal. Do týmu přinesl zkušenosti, rozhled a uměleckou vizi, navíc má výhodu v tom, že festival zná velmi dobře z pohledu porotce soutěže Mundi Cantant,” doplňuje Petr Hýl, vedoucí organizačního týmu.

Rockový koncert propojí Svátky písní a Svátky města Olomouce

O zahájení festivalu se ve středu 31. května postarají olomoucké pěvecké sbory, které připomenou bohatou tradici sborového zpěvu ve městě, a uvedou novou festivalovou znělku od renomovaného skladatele Jana Vičara. Stěžejními festivalovými dny zůstávají tradičně pátek a sobota, tedy 2. a 3. června, během nichž se uskuteční mezinárodní soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant, která je otevřena všem věkovým skupinám.

Ti nejlepší z nejlepších se poté v sobotu večer představí ještě jednou, aby mohl být zvolen Absolutní vítěz soutěže. Program doplní sborové koncerty, workshopy a masterclassy pod vedením vybraných porotců. Pozvání do poroty přijali např. basbarytonista Michael Šust (ČR/USA), skladatel a muzikolog Jan Vičar (ČR) či dirigent a skladatel David Slater (AT/AUS).

Festival uzavře provedení rockového oratoria Eversmiling Liberty pod širým nebem. Tento koncert bude rovněž součástí programu Svátků města Olomouce.  

Padesátý ročník festivalu představí několik novinek. Jednou z nich je zařazení nesoutěžní kategorie pro seniorské sbory. ”Reagujeme na to, že v České republice existují také sbory seniorů, které nemají tolik možností k účasti na sborových akcích. Rádi bychom jim takovou příležitost na našem festivalu nabídli a tím podpořili jejich aktivity,“ komentuje rozšíření nabídky Svátků písní Milan Motl. Revizí prošly i dosavadní kategorie, jedná se např. o rozdělení mládežnických sborů na středoškolské a akademické. Pro menší vokální uskupení se v letošním roce otevře soutěž Vocalis Bellus. Ansámbly mají zcela volnou ruku při výběru repertoáru.

Pěvecké sbory i vokální soubory se mohou hlásit do 20. března 2023 přes online formulář umístěný na webových stránkách festivalu

Zdroj: FB Svátky písní Olomouc



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty