Olomouc arcibiskupská: průvodce zve na cestu skrze osudy mocných duchovních vládců Moravy

U příležitosti 960. výročí obnovení moravského biskupství v Olomouci nabídnul renomovaný turistický růvodce Tomáš Kryl novou tématickou prohlídku Olomouce. V duchu jeho projektu Příběhy v souvislostech zve zájemce o historii na výpravu s názvem Olomouc arcibiskupská.

Detail z obrazu Vincence Korompaye, zachycujícího intronizační průvod olomouckého kardinála Troyera

O čem všem se během této fascinující výpravy můžete dozvědět? Na programu jsou tato témata: Fenomén moci a vlády olomouckých biskupů a arcibiskupů jako církevních a světských knížat, kancléřů českých králů a rádců římských císařů. Osudy duchovních vládců Moravy, jejich odkaz, stavby, paláce, chrámy, které po sobě zanechali, jedinečné umělecké předměty a díla, která pořídili a zaplatili. Rituály voleb a intronizací, dědictví, světci, privilegia, obřady, zvyky a tradice nejstarší diecéze na území České republiky s výjimečným postavením v rámci celé střední Evropy.

Tomáš Kryl pořádá tuto výpravu do historie v neděli 2. dubna 2023, sraz je ve 13:30 před budovou tržnice v Aksamitově ulici. Vstupné je 120 Kč pro dospělé a 70 Kč v případě dětí od 6 do 14 let. Prohlídka se uskuteční za každého počasí; pro zájemce je ale nutná předem rezervace na adrese tomas.kryl@email.cz.

EDIT: Kvůli značnému převisu poptávky a brzkému zaplnění kapacity odpolední vycházky vypsal Tomáš Kryl na neděli 2. dubna ještě dodatečnou prohlídku se začátkem již v 10 hodin. Zájemci o tento nový termín se ale musí do mailu hlásit výslovně na 10 hodin.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
Chata Kouty