OLOMOUC (O)ŽIJE. Město čeká absolutně největší hudební festival v ulicích!

Centrum města obsadí dnes večer padesát kapel, zpěváků a buskerů! Už v 18 hodin ožije Olomouc nevšedním hudebním festivalem s příznačným názvem „Olomouc (o)žije“. Účast přislíbilo více než pět desítek olomouckých i mimoolomouckých hudebníků, kapel, sólistů a buskerů, kteří vyjdou do ulic a budou hrát před olomouckými kavárnami, vinárnami, pivnicemi a bary.

Jedinečný festival v ulicích Olomouce!

Vše se bude koncentrovat do středu města – na olomoucká náměstí a přilehlé ulice. Snahou pořadatelů je udělat akci co nejvíce kontaktní ve vztahu muzikant – posluchač.

„Chceme v lidech vzbudit spontánnost a radost. Vnímáme, že po časech tvrdých protiepidemiologických opatření je potřeba ji do ulic opět vrátit,“ říká organizátor festivalu a autor myšlenky Štěpán Havran. Muzikanti budou čas mezi hraním a pauzami dělit dle svého uvážení.  "V 18 hodin rozezníme celé centrum, dál už bude harmonogram na samotných hudebnících. Je nám jasné, že nikdo nebude hrát čtyři hodiny v kuse, to ani nechceme. Časování jednotlivých vstupů a pauz bude na jednotlivých muzikantech, jejich komunikaci s diváky a spontánnosti. Proto bude důležitý vzájemný ohled mezi jednotlivými muzikanty. Například na Dolním náměstí bude šest takto znějících míst. Nejdřív jsme proto uvažovali o čistě akustické formě, zjistili jsme však, že by to pro hudebníky bylo příliš fyzicky náročné. Proto budou mít někteří muzikanti ozvučení, které však alespoň na začátku bude co nejvíce ztlumené. Velmi nás těší, naše ulice hudebně obohatí i písničkář Pavel Helan doprovázený cellistou Janem Zvěřinou z Prague Cello Quartet nebo zpěvák a muzikant Václav Lebeda, známější pod pseudonymem Voxel.“

Všichni muzikanti budou hrát pro lidi zdarma, pojicím prvkem akce budou velké zdobené sklenice, které darovalo Bystročické zelí a nazdobila Něha z Hané, krásný projekt výtvarnice Markéty Baletkové, zaměřený na dekorace nejen ze sušených květin. Organizátoři věří, že účastníci akce projeví pověstnou hanáckou štědrost a hudebníky za radost a pohodu, kterou v nich vzbudí, do připravených sklenic odmění.

„Organizovaná část akce by v ideálním případě měla být výzvou pro část neorganizovanou. V té bychom chtěli vybídnout všechny, aby vzali svoje nástroje do ulic a spontánně se přidávali nebo si našli svoje místo, kde by si sami nebo s přáteli zahráli a zazpívali. Motivací pro ně také může být, že písničku budou moct v domluvených provozovnách vyměnit za mojito, pizzu, kávu, zmrzlinu a další dobroty. Chceme, aby si lidé tuto akci užili, avšak v rámci hygienických limitů a omezení, která s sebou tato doba přináší. Proto prosíme o vzájemnou ohleduplnost a dodržování všech protiepidemilogických opatření,“ uzavírá Havran.




INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty