DED: Epická show na náměstí, italský malíř, sedmdesát památek i gastronomické extra zážitky!

Dny evropského dědictví se staly již tradiční součástí zářijového kulturního programu v Olomouci. V loňském, covidem poznamenaném roce, byly jedinou velkou akcí, která se pod taktovkou města v centru konala, a ani letos o ně Olomoučané a návštěvníci města nepřijdou. Dny evropského dědictví potrvají od 6. do 12. září a opět nabídnou velice bohatý program. Vybírat můžete z koncertů, výstav, komentovaných prohlídek města či téměř sedmdesátky zpřístupněných památek. Vrcholem je velké open air představení Sloup světla.

Vrcholem DED bude open air představení u Sloupu Nejsvětější Trojice / Foto: Daniel Schulz

Open air představení Moravského divadla Olomouc, které bývá vrcholem celého programu, bude mít tentokrát kromě významného kulturního také bohužel pietní rozměr – v rámci působivého audiovizuálního představení Sloup světla uctíme památku obětí koronavirové pandemie v našem kraji.

Ačkoli převážná část programu je naplánovaná až na příští víkend, už od začátku týdne bude možné si užít některé body z doprovodného programu – koncerty v Letním kině, tematické komentované prohlídky a procházky městem nebo Street Art Festival.


Italský mistr OZMO nechá v Olomouci obří murál

„Street Art je v Olomouci v poslední době poměrně živé téma a já jsem velmi ráda, že město díky umění v ulicích stále ožívá. Letos v rámci Dnů evropského dědictví dokonce uvidíme vznik jednoho takového díla doslova v přímém přenosu. Na budově Moravského divadla budeme moci hned od pondělí pozorovat italského umělce Ozma, který přímo před zraky kolemjdoucích bude vytvářet nový mural s divadelní tematikou,“ těší se náměstkyně primátora Markéta Záleská.

"Ozmo vychází z klasické undergroundové komunity graffiti, ale současně je i absolventem Akademie výtvarných umění ve Florencii a je uznáván jako výtvarník také v institucionální rovině," doplňuje Romana Junkerová, organizátorka Street Art Festivalu.

Velkoformátovým malbám, které v Olomouci během několika posledních let vznikly v rámci Street Art Festivalu, se věnuje také unikátní komentovaná prohlídka, kterou její organizátoři během Dnů evropského dědictví nabídnou pro registrované zájemce výjimečně zcela zdarma.

Olomoučtí střelci, noční vyhlídka a Roman Paulus

Koneckonců, tematických prohlídek města si můžete užít hned několik. Můžete si vybrat z prohlídek věnovaných domovním znamením, často nespravedlivě opomíjeným pozoruhodnostem, olomouckým puškařům a střelcům nebo zhlédnete na noční město z výšky radniční věže. „Procházek městem s konkrétní tematikou jsme připravili hned patnáct, takže věřím, že si svůj bod zájmu může najít opravdu každý, od milovníků tramvají či olomouckých parků až po cyklisty nebo historické nadšence,“ říká vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Letošní hlavní i doprovodný víkendový program je opět velmi nabitý a je připraveno mnoho pro dospělé i děti. Budete-li městem putovat se svými ratolestmi, určitě si nenechte ujít například Pohádkový svět Divadla Tramtarie, které v sobotu 11. září na Horním náměstí u Caesara přivítá děti ve svých výtvarných dílničkách, žonglovacím workshopu a samozřejmě u několika oblíbených pohádek. Program pro děti i jejich rodiče nabídne v pátek i v sobotu akce Oživ centrum III na Horním náměstí. Festival plný designu, jídla a zábavy bude dokonce do své gastrozóny lákat i na novou olomouckou gastronomickou hvězdu, Romana Pauluse.

EDO 2021 a nová socha u vily Primavesi

A kdo by raději vyrazil do přírody než za kulturou a historií, může zamířit na Ekologické dny Olomouc na dětmi velmi oblíbeném Sluňákově, které se tentokrát výjimečně konají ve stejném termínu jako Dny evropského dědictví. Velká část jejich programu je soustředěna na pátek, sobotu a neděli 10. až 12. září. Můžete zažít třeba vernisáž výstavy Rajská zahrada ousiderů, řadu přednášek a besed s respektovanými osobnostmi nebo velkou poradu o současnosti s názvem Volná jízda v neděli. A oblíbený ekojarmark se uskuteční další sobotu 18. září rovněž na Sluňákově. 

Vrátíme-li se ale ze Sluňákova zpět do centra města, musíme vypíchnout ještě několik významných akcí, které nás v rámci oslav Dnů evropského dědictví čekají. „V sobotu 11. září v 10 hodin odhalíme kopii sochy ponocného, která původně stávala ve výklenku na severní straně Vily Primavesi. Zhotovil ji moravský řezbář Petr Steffan podle originální sochy Antona Hanaka. Ta je nyní v Muzeu umění. Ke slavnostnímu odhalení nám zahraje Moravská filharmonie Olomouc,“ zve k nejznámější secesní vile v Olomouci náměstkyně Markéta Záleská.

Výše už jsme zmínili i gastronomické zážitky, které letošní Dny evropského dědictví nabízejí. Milovníky netradičních jídel proto možná naláká i historické odpoledne na Václavském náměstí věnované olomouckým Přemyslovcům, kde se v neděli 12. září budou moci seznámit nejen s dobovými kostýmy, zbraněmi a řemesly, ale také se středověkou kuchyní, kterou budou moci samozřejmě i ochutnat. „Nedělní odpoledne s Přemyslovci zakončí večerní divadelní představení o Václavu III. – O historii jedné královraždy. Inscenací si připomínáme 715. výročí, které letos uplyne od jeho smrti. Večer bude také krásně nasvícená katedrála sv. Václava, jejíž kryptu pak zájemci budou moci navštívit společně s průvodcem při komentované prohlídce,“ dodává náměstkyně.

Sedmdesát otevřených památek

A nebyly by to tradiční Dny evropského dědictví, kdyby chyběly Otevřené památky, bod programu, na který se mnozí Olomoučané každoročně těší. „Letos zpřístupňujeme téměř sedmdesát olomouckých památek, institucí a zajímavých objektů, které běžně bývají návštěvníkům uzavřeny, nebo, pokud bývají přístupné, nenabízejí tak zajímavý doprovodný program jako teď v rámci Dnů evropského dědictví. Vyzdvihnout bych určitě chtěl Jihoslovanské mauzoleum, které od rekonstrukce otvíráme návštěvníkům teprve podruhé, kostel Panny Marie Pomocné na Nové ulici, který dokonce budou moci lidé navštívit úplně poprvé, nebo velmi zajímavé místo Parní čerpací stanice ve Chválkovicích, která skrývá unikátní parní stroj,“ zve na Otevřené památky Radim Schubert. Za návštěvu bude určitě stát i noční palmový skleník ve Smetanových sadech nebo radniční věž, která nabízí překrásné pohledy na město, zvláště po setmění.

Nabídka letošních Dnů evropského dědictví je opět velmi bohatá, tak aby si mohl to své najít opravdu každý. „Věříme, že se lidem budou letošní oslavy líbit stejně tak jako v minulých letech, vždyť Dny evropského dědictví jsou jednou z nejoblíbenějších akcí nejen mezi Olomoučany, a já se vůbec nedivím. Olomouc je nádherné město a zaslouží si být objevována ze všech možných stran a perspektiv. Nenechte si ujít letošní příležitost, těšíme se na vás,“ uzavírá náměstkyně Záleská.

Podrobný program letošních Dnů evropského dědictví najdete na www.ded.olomouc.eu.





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Chata Kouty